Triki in nasveti
27.01.2017 13:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

8 stvari, ki jih morate nemudoma izbrisati z vašega profila na Facebooku

8 stvari, ki jih morate nemudoma izbrisati z vašega profila na Facebooku
8 stvari, ki jih morate nemudoma izbrisati z vašega profila na Facebooku

Facebook ostaja daleč največji problem, ko govorimo o novodobni zasvojenosti z deljenjem osebnih informacij. Že res, da sta tu še Snapchat in Instagram, vendar številke kažejo, da je glavni krivec zasvojenosti prav Facebook.

Morda vas raznorazni inspiracijski verzi in nedolžne fotografije s treninga v fitnesu ne bodo stale kaj dosti več kot peščice prijateljev, zna pa se zgoditi, da vaš profil na Facebooku vsebuje vsebine, ki samo čakajo, da vas “zabodejo v hrbet”. Spomnite se samo na vse pozabljene objave in posodobitve profila, ki bi v napačnih rokah lahko pomenile veliko škodo za vaš ugled. Zaskrbljeni? Brez potrebe. Vse, kar morate storiti, je, da s svojega profila izbrišete naslednjih osem stvari in lahko ste brez skrbi.

Telefonska številka

Dnevi, ko ste v upanju na najboljše čakali pred računalnikom, da bo vaša simpatija na MSN-ju videla vašo številko in vam poslala SMS sporočilo, so že davno minili. Facebook je precej manj nedolžen kraj. Morda res ne bo prodal vaših podatkov, vendar to še vedno ne pomeni, da so ti popolnoma varni. Ljudje lahko zlorabijo vaš profil ali pa ga enostavno uporabijo za kakšno bolj ali manj zabavno potegavščino. Telefonska številka na Facebooku ne koristi praktično nikomur, zato je bolje, da je ni.

Fotografije z zadnje zabave

Zagotovo vas vsake toliko prevzame občutek, da bi določeno fotografijo morali deliti s prijatelji. Morate pa se zavedati, da bodo v primeru površnosti pri nastavitvah glede zasebnosti to fotografijo videli tudi morebitni neželeni opazovalci. Za primer vzemimo delodajalce. Ti potencialnega kandidata danes zagotovo preverijo na družbenih omrežjih. Imate torej dve opciji – izbrišete vse kočljive vsebine ali izboljšate nastavitve zasebnosti.

Datum rojstva

Poleg imena in naslova je datum rojstva eden ključnih podatkov, ki tatove identitet najbolj zanimajo. Zakaj bi torej ponudili svojo identiteto na pladnju? Verjetno se strinjate, da je varnost vaše identite veliko bolj pomembna, kot da vam virtualni prijatelji vsako leto na zid prilepijo eno in isto generično čestitko.

Lokacija

Ko označite lokacijo na Facebooku, vsem sledilcem sporočite, kako radi potujete in kje se nahajate. Vendar to ni najboljša ideja. Ko razkrijete svojo lokacijo, ljudje lahko takoj ugotovijo vaš naslov in, kot se je to izkazalo že ničkolikokrat, je lahko ravno ta zadnji delček sestavljanke, ki ga je iskal potencialni nepridiprav.

Slike s potovanj

Seveda ni nič narobe, če objavite sliko sanjskega zajtrka ali uživanja ob bazenu z vašega zadnjega dopusta. Vendar ta objava lahko počaka do trenutka, ko se vrnete domov. Zakaj? S tem, ko veselo objavljate vsak kotiček svojega potovanja, praktično vabite vlomilce v svoj prazen dom.

Svojega šefa

Ste si uspeli zagotoviti sanjsko službo kljub nekoliko slabši prisotnosti na družbenih omrežjih? Če je tako, med svoje prijatelje na Facebooku nikakor ne dodajajte novega šefa. Lahko ga na primer na poslovno usmerjenem omrežju LinkedIn, nikakor pa ne na Facebooku. Zaradi izraženih osebnih mnenj in pogledov na določeno stvar so bili v skrajnih primerih ljudje tudi že ob službo.

Slike nekdanjega partnerja

Kljub temu da se sliši nekoliko čudno, Facebook ni najbolj prizanesljiv s svojimi spominskimi obvestili. Z določenimi objavami lahko na primer naletite tudi na težave z bodočimi partnerji. Podobno kot delodajalci, tudi potencialni partnerji o vas naredijo raziskavo na družbenih omrežjih. Če želite ohraniti določene spomine, jih raje shranite v kakšen odročen predal omare in ne na Facebook.

“Poredni” prijatelj

Skoraj zagotovo imamo vsi tistega “posebnega” prijatelja, ki ni odrasel z enako hitrostjo kot vsi ostali. Prijatelja, ki ne želi posebej bleščeče kariere, nima novih prijateljev in ki se mu še vedno zdi smešno, da nas označi pod vprašljivimi objavami ali celo neprimernimi vsebinami. Vsaka nova označba vas postavlja pred tveganje. Ne samo, da bi morali izbrisati vse oznake, ki niso primerne, poskrbeti bi morali, da se kaj takega ne zgodi nikoli več.


Prijavi napako v članku