Telefoni
Triki in nasveti
21.12.2022 08:11
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 opozorilnih znakov pri nakupu poceni telefona

Čeprav je na voljo nekaj spodobnih pametnih telefonov srednjega razreda, morate biti previdni, ko razmišljate o resnično cenovno ugodnih "poceni" napravah. Tukaj je nekaj opozorilnih znakov, ki jih morate upoštevati, preden vas zapelje pametni telefon, ki se zdi predober, da bi bil resničen (ker verjetno je).

Na trgu pametnih telefonov boste našli veliko mešanico cenovno zelo ugodnih možnosti, možnosti srednjega razreda in vrhunskih, vodilnih naprav. Čeprav so najboljši modeli, kot so iPhone 14 Pro, Pixel 7 Pro in Samsung Galaxy S22 Ultra, odlični, si vsi ne morejo privoščiti teh naprav, katerih cena se začne pri približno 1000 evrih in se nato še poveča.

Bodite pozorni na količino notranjega pomnilnika

Ko kupujete nov pametni telefon, je ena najpomembnejših stvari, ki jih morate upoštevati, količina notranjega pomnilnika. Dandanes je najmanjša količina prostora za shranjevanje, ki jo mora imeti telefon, vsaj 64 GB, najbolje pa 128 GB. Če ste zelo pozorni na to, kaj prenašate in počnete s telefonom, bi lahko shajali s 64 GB, vendar je 128 GB odlično izhodišče.

Motorola je nedavno napovedala svoj novi telefon Moto G Play (2023), ki stane le 170 evrov. Mamljivo, kajne? Na voljo pa je le z eno zmogljivostjo shranjevanja, in sicer 32 GB. Dandanes lahko 32 GB dobesedno zapolnite v nekaj dneh, saj večino tega prostora zasede tudi operacijski sistem – v tem primeru je to Android 12.

Pomislite na velikost aplikacij in iger iz trgovine Google Play, ki lahko obsegajo od nekaj deset megabajtov do gigabajta ali več, odvisno od velikosti grafike in drugih elementov v igri ali aplikaciji. Nato razmislite o fotografijah in videoposnetkih, ki jih boste morda želeli posneti ali celo prenesti, da si jih boste lahko ogledali. Kaj pa preneseni zvočni ali video posnetki, s katerimi se lahko zabavate, ko ne morete vzpostaviti podatkovne povezave?

Vse to je treba upoštevati in 32 GB prostora za shranjevanje v telefonu G Play je dandanes skoraj nič. Seveda lahko razširite pomnilnik, saj podpira kartice microSD do velikosti 512 GB, vendar bo delovanje še vedno počasno, če bo notranji pomnilnik poln. Ker ga je tako malo, ni dvoma, da se bo to zgodilo.

Vedno si oglejte, kaj poceni proračunski telefon ponuja v smislu shrambe. Danes nihče ne more shajati z 32 GB, kar je pravzaprav še manj, saj večina operacijskega sistema že zavzema prostor. Namesto tega ta denar raje namenite nečemu z več prostora za shranjevanje.

Prepričajte se, da hitrost polnjenja ustreza velikosti baterije

Vedno preverite zmogljivost baterije in hitrost polnjenja, da se prepričate, da vam bo telefon zdržal vsaj cel dan. Obstaja nekaj cenovno ugodnejših možnosti, ki vam zagotavljajo velike baterije, kot je OnePlus Nord N300 5G, ki ima ogromno baterijo s 5000 mAh in do 33W hitrim polnjenjem za samo 230 USD.

Toda tudi Moto G Play (2023) kaže, kako se stvari ne sme početi. Na voljo je tudi baterija s 5000 mAh, kar se na prvi pogled za 170 evrov zdi odlična ponudba. Žal pa ima novi G Play za razliko od OnePlus Nord N300 5G hitrost polnjenja le do 10 W – in to po žici! Nima niti brezžičnega polnjenja, ki bi ga pričakovali za 10 W. Polnjenje baterije s 5000 mAh pri 10 W bo trajalo zelo dolgo, zato ne pričakujte hitrega polnjenja sredi dneva, saj bo to trajalo vsaj 2 uri. Za takšne telefone je polnjenje čez noč res najbolj priročen način. Čeprav Motorola trdi, da boste z enim polnjenjem baterijo napolnili za do tri dni, nismo ravno prepričani, koliko časa bo telefon zdržal tak ritem.

Če pa želite cenovno ugoden telefon z veliko baterijo, ki vam bo pomagala preživeti ves dan, preverite tudi hitrost polnjenja. Nihče ne mara čakati na napolnjeno baterijo, ko se mu mudi.

Au, moje oči! Preverite zaslon in ločljivost

Če iščete na trgu cenovno dostopnih telefonov, ne pričakujte nečesa takega, kot je iPhone 14 Pro z zaslonom ProMotion OLED 120 Hz s 460 slikovnimi točkami. Prav tako se morate prepričati, da je ločljivost ekrana po današnjih standardih dovolj dobra.

Moto G Play (2023) ima le zaslon HD+ z največjo ločljivostjo 1600 x 720. To pomeni, da ima ločljivost ppi približno 270. To je v skladu s telefonom v tem cenovnem razredu, poleg tega pa ima frekvenco osveževanja 90 Hz, kar je dejansko več kot 60 Hz v iPhonu 14.

Kljub vsemu je to naprava, v katero boste zrli večino dneva. Mnogo uporabniko opaža veliko razliko, ko preidejo z iPhona 3GS na iPhone 4, ko je Apple predstavil zaslon Retina, in velika razlika je tudi pri prehodu z zaslona HD LCD na zaslon OLED. Če imate zaslon z nižjo ločljivostjo, so stvari ob robovih lahko videti bolj zamegljene, predmeti pa niso tako ostri. Prizadeta je lahko tudi splošna zmogljivost, in sicer z upadanjem števila sličic na sekundo in zatikanjem, zlasti v grafično zahtevnih igrah.

Tudi če je pametni telefon zaradi nizke cene zelo mamljiv, upoštevajte splošni videz zaslona in zmogljivost naprave, ki jo boste gledali in uporabljali ves dan. Ali je res vredno?

Čipi, RAM in zakaj je to pomembno?

Računalniški čipi se na splošno nenehno razvijajo, tudi tisti v pametnih telefonih. Da bi bil pametni telefon cenovno zelo ugoden, se neredko uporablja starejši čip, morda tisti izpred enega ali dveh let.

Čeprav povprečen človek morda ne razmišlja o čipu, ki je v njegovem pametnem telefonu, ga je treba preveriti. To je zato, ker morate imeti pametni telefon, ki lahko zdrži vsaj dve leti, kar je približno tipičen cikel nadgradnje.

Ponovno si na primer oglejte Moto G Play (2023). Telefon bo predstavljen 12. januarja 2023. Vendar uporablja čip MediaTek Helio G37, ki je bil prvotno predstavljen konec leta 2020. Leta 2023 bo torej ta telefon že uporabljal več kot dve leti star osnovni čip. Na tej točki bi se v dveh letih izboljšali celo čipi za pametne telefone vstopnega razreda, zakaj bi torej metali denar za stare in zastarele čipe?

Pomemben dejavnik, ki vpliva na zmogljivost telefona, je tudi pomnilnik RAM. Večina tipičnih cenovno ugodnih naprav s sistemom Android ima po tej ceni vsaj 4 GB pomnilnika RAM, kar je v redu, čeprav se v teh časih industrijski standard že bolj približuje 6 GB pomnilnika RAM. Toda G Play in drugi cenovno ugodni telefoni imajo le 3 GB pomnilnika RAM, tako da ne izpolnjujejo niti minimalnega pogoja 4 GB. Tudi v tem primeru je denar bolje porabiti za nekaj boljšega.

Pomen posodobitev programske opreme

Motorola pošilja G Play (2023) z operacijskim sistemom Android 12 in ta bo prejel le eno posodobitev programske opreme na trenutni Android 13. Po tem ni več posodobitev razen varnostnih posodobitev.

Če ste spregledali, je Android 13 trenutni operacijski sistem Android, ki je trenutno na voljo v napravah Google Pixel, kot sta Pixel 7 in Pixel 7 Pro. Večina telefonov z operacijskim sistemom Android običajno dobi vsaj dve leti posodobitev programske opreme, cenovno ugodni telefoni pa lahko dobijo še manj. To je še en pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati – ali res želite porabiti denar za telefon, ki bo čez eno leto zastarel, ali je bolje, da ga porabite za telefon, ki bo imel dve, tri ali štiri leta pomembnih posodobitev programske opreme?

Dolgoročne posodobitve danes niso omejene na drage paradne konje. Galaxy A53 5G lahko kupite za približno 449 ali 349 evrov, zagotovljene pa so štiri leta posodobitev sistema Android. Če nameravate telefon uporabljati več kot eno leto, tega ne smete spregledati.

Naj vas ne zavede več senzorjev kamere

Na poceni telefonu s sistemom Android lahko vidite več kamer, vendar se ne pustite preslepiti – te niso vedno takšne, kot se zdijo. V telefonu iPhone 14 Pro je na primer na voljo sistem kamere s tremi objektivi: glavnim, ultraširokim in telefoto objektivom. Morda ste do zdaj mislili, da ima vsak telefon z več kamerami na zadnji strani glavna in ultraširoka tipala, kar je postalo standard. Vendar to ne drži v celoti.

Mislili smo, da ima OnePlus Nord N300 5G sistem dvojne kamere, vendar temu ni tako. Ko dejansko pregledamo teste, se je izkazalo, da je druga “kamera” le 2MP globinski senzor, ki fotografijam pravzaprav ni prav nič pomagal. Moto G Play (2023) je morda videti, kot da ima sistem trojne kamere, vendar je v resnici le ena kamera 16 MP s senzorjem globine 2 MP in makro senzorjem 2 MP.

Morda se vam zdi, da to ni tako zelo pomembno – dokler lahko telefon posname nekaj dobrih fotografij, kajne? No, ja, vendar uporabniki ne bodo tako navdušeni nad tem, kako se je OnePlus Nord N300 5G odpovedal zmogljivosti pri fotografijah. Slike so se z barvami zdele nekoliko preveč umetne, tako da so bile drugačne od tistih, ki bi jih videli v resničnem življenju, ali pa so bile strašno izprane.

Če je za vas pomembna kakovost fotografij, se ne pustite preslepiti poceni telefonom, ki oglašujejo več sistemov kamer.

Zakaj bi zapravljali denar za slabe naprave, če ga lahko namenite za nekaj boljšega?

Ja, cena je lahko mamljiva, ko lahko pametni telefon dobite za manj kot 200 ali 300 evrov. Včasih pa je v telefonu preveč pomanjkljivosti in na koncu ga boste morda obžalovali. Če razmišljate o nakupu telefona, ker je poceni, se prepričajte, da so specifikacije vsaj dobre glede na današnje standarde. Če ne, lahko ta denar porabite za nekaj, kar boste z veseljem uporabljali.

Kaj pa če kupujete poceni telefon kot rezervno kopijo za nujne primere? To lahko deluje, vendar če gre res za rezervni telefon za klice in sporočila v sili, lahko res razmislite o nakupu telefona, ki ni pametni telefon, za še manj denarja.

Če lahko kupite poceni telefon z operacijskim sistemom Android, tudi kot varnostno kopijo, to še ne pomeni, da ga morate kupiti.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več