Računalništvo, telefonija
29.06.2009 18:30

Deli z drugimi:

Share

Zračna baterija

Zračna baterija bi bila pisana na kožo predvsem hibridnim vozilom in prenosnim električnim napravam.
Zračna baterija bi bila pisana na kožo predvsem hibridnim vozilom in prenosnim električnim napravam.

Vsi poznamo neprijeten občutek, ko nas prenosna naprava prične opozarjati, da se bo kmalu ugasnila zaradi skorajda izpraznjene baterije. To naj bi se nam z novo zračno baterijo podjetja PolyPlus dogajalo precej bolj poredko, saj lahko shrani do desetkrat več električne energije od klasičnih litij-ionskih baterij. In to kljub enakim dimenzijam in bistveno nižjim proizvodnim stroškom.

Novi hranilnik električne energije je grajen na osnovi litija in zraka. Anoda (pozitivni pol) je izdelana iz čistega litija, medtem ko funkcijo katode (negativni pol) opravlja kar zrak. Ker lahko vlaga močno vpliva na zmanjšano učinkovitost litijeve anode, so jo znanstveniki »zavili« v nepropustno membrano.

Inženirji podjetja PolyPlus so za demonstrativne namene izdelali celo posebno različico nove baterije, ki električno energijo proizvaja tudi pod morsko gladino, pri čemer vlogo katode opravlja slana voda. Trenutno žal še ni znano, kdaj naj bi inovativna baterija prispela na trg. Tudi o njeni maloprodajni ceni je še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku