Računalništvo, telefonija
25.02.2020 12:41

Deli z drugimi:

Share

ZDA z vsemi topovi ponovno nad Huawei

Huawei je tokrat obtožen kraje izvorne kode usmerjevalnikov podjetja Cisco.
Huawei je tokrat obtožen kraje izvorne kode usmerjevalnikov podjetja Cisco.

Ameriški časnik The Wall Street Journal je na začetku februarja poročal, da so ameriški uradniki javno obtožili Huawei, da lahko s pomočjo svoje opreme skozi “stranska vrata” vohuni za uporabniki mobilnih omrežij po vsem svetu. Ker otipljivih dokazov zoper podjetje Huawei še ni na vidiku (vsaj za javnost) so Američani nedavno sprožili še eno ofenzivo zoper kitajskega giganta. Ameriška administracija je namreč podala obtožnico, po kateri naj bi Huawei in njegova ameriška podružnica Futurewei kradla tajne podatke podjetju Cisco, vodilnemu na področju omrežje opreme.

Nedavno vložena obtožnica podjetje Huawei bremeni kraje izvorne kode in načrtov usmerjevalnikov podjetja Cisco, z namenom, da bi izdelali svoje in jih precej ceneje prodajali v Združenih državah Amerike. Celotna tožba pa temelji na osnovi tožbe, ki je bila proti podjetju Huawei vložena leta 2004 s strani podjetja Cisco. V tem primeru sta se podjetji Cisco in Huawei pogodili, a kot kaže, bo na tem področju še vedno zelo vroče.

Prva sodna obravnava se bo odvila še pred letošnjo pomladjo. Čeprav so strokovnjaki prepričani, da ameriški vladi ne bo uspelo dokazati krivde podjetju Huawei, je to še en odličen primer za nadaljevanje vojne zoper kitajskega giganta, ki naj bi ogrožal varnost Združenih držav Amerike, čeprav kot že omenjeno trdnihi dokazov za to še ni.


Prijavi napako v članku