Programska oprema
12.07.2005 07:35
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaščitite se pred vohunskim programjem

Vohunski programi (spyware) so postali ena najbolj razširjenih groženj, ki prizadenejo računalnike, povezane v internet. Podatki, ki sta jih v raziskavi ugotovili družbi Webroot in Earthlink, so neizpodbitni: 90 odstotkov računalnikov je okuženih z vohunskimi programi.

Razlog za tako veliko razširjenost je predvsem v načinih širjenja, ki jih uporabljajo avtorji tovrstnih škodljivih programov, saj računalnike dosežejo na najbolj nepričakovane načine. Najbolj pogosti načini širjenja so:
– Drugi škodljivi programi, kot so trojanci, ki vohunske programe naložijo z interneta in jih namestijo na sisteme.
– Namestitev kontrol ActiveX z nezanesljivih in ne varnih virov.
– Obisk spletnih strani, ki vsebujejo kodo, narejeno za izkoriščanje ranljivosti na ciljnih računalnikih žrtev.
– Namestitev prostih ali preizkusnih (shareware) programov.

Z izjemo prvega načina so sredstva širjenja v veliki meri odvisna od znanja in izkušenj uporabnikov, da se izognejo obiskom “underground” spletnih strani ali z preprečijo namestitev nezanesljivega programja na njihove računalnike. Obstaja še en pomemben dejavnik, posebej v podjetniških okoljih: v veliko primerih imajo spletne strani, ki vsebujejo in nameščajo različne vrste vohunskih programov, privlačne vsebine za uporabnike. To preprečuje polno učinkovitost varnostnih politik podjetij. Posledično rešitve za vohunske programe vsebujejo tehnologije, ki preprečijo vstop vohunskim programom, jih učinkovito blokirajo in odstranijo.

Simptomi okužbe z vohunskimi programi
Splošno mnenje je, da je edini učinek vohunskih programov kraja podatkov, povezanih z navadami uporabnikov pri uporabi interneta za oglaševalske namene. Scenarij pa se radikalno spremeni, če upoštevate še dejstvo številnih telefonskih klicev notranje tehnične podpore zaradi slabega delovanja sistema kot posledice prisotnosti vohunskih programov. Upoštevati je potrebno, da so vohunski programi dejansko računalniške aplikacije in kot take uporabljajo sistemske vire ali lahko povzročijo nezdružljivost z drugim programjem, nameščenim na računalniku. Najbolj običajni simptomi prisotnosti vohunskega programja vključujejo:
– Nenavadna počasnost sistema.
– Nestabilnost sistema.
– Počasna internetna povezava.
– Prejemanje neobičajno veliko neželene e-pošte (spama).


Prijavi napako v članku