Triki in nasveti
28.11.2018 08:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj bi se morali čim dlje držati svojega pametnega telefona?

Zakaj bi se morali čim dlje držati svojega pametnega telefona?
Zakaj bi se morali čim dlje držati svojega pametnega telefona?

Približuje se vrhunec praznikov in mnogi med nami razmišljajo o nakupu novega pametnega telefona. Letošnje jeto je prineslo kopico novih, vrhunskih telefonov. Apple je izdal iPhone XR, the iPhone XS, in iPhone XS Max; Google je izdal Pixel 3 in Pixel 3 XL; Samsung Galaxy S9 in Note9; in za konec še OnePlus, ki je prav tako navdušil z dvema modeloma OnePlus 6 in 6T.


Za nami sta tudi dva največja nakupovalna praznika “črni petek” in “kiber ponedeljek”, sicer pa v tem času cene telefonov ponudniki precej znižajo in jih lahko dobimo zelo ugodno. Če ste se torej odločili, da iz takšnega ali drugačnega razloga rabite nov telefon, boste zagotovo zadovoljni z njim, še posebej, če je izšel letos.


Ne glede na vse povedano – razen, če je vaš telefon resnično star in tudi njegova programska oprema že peša – svetujemo, da se držite svojega pametnega telefona čim dlje. Naj seveda povemo, da je to naše mnenje, ki pa ni nujno, da je edino pravilno.


Pametni telefoni so dražji kot kdajkoli prej

Že res, da so pametni telefoni v letu 2018 boljši kot kdajkoli prej, vendar so hrati tudi najdražji doslej. Apple je lansko leto vzpostavil nek standard z iPhonom X, ko je postavil radikalno visoko začetno ceno. Leto poprej je začetna cena najnovejšega iPhona 7 bila nižja za dobrih 250 evrov. Se že kar pozna, kajne?


Ostali proizvajalci pametnih telefonov so dokaj hitro ujeli Apple in postavili astronomske cene telefonov – Samsung Galaxy Note 9 je prav tako imel isto začetno ceno, 999 ameriških dolarjev (preračunanih 885 evrov), kot iPhone X, medtem ko je najvišja cena bila še vsaj 200 evrov višja. LG-jevi novi telefoni v letu 2018 so imeli začetno ceno pri 750 ameriških dolarjih (preračunanih 665 evrov) in 900 dolarjih (preračunanih 798 evrov) – modela G7 Thinq in V40 Thinq. Spomnimo še na letošnje iPhone XR, ki izgledajo enako kot iPhone X, vendar nudijo slabšo kvaliteto ekrana. Njihova začetna cena je 750 ameriških dolarjev (preračunanih 665 evrov). Za konec pa naj izpostavimo še razliko med letošnjim Google Pixel 3 in lanskoletnim modelom Pixel 2, med katerima je razlika v začetni ceni dobrih 100 evrov.


V večini primerov lahko pričakujemo, da bomo za novi pametni telefon hitro odšteli vsaj 700 evrov, in če k temu dodamo še stroške zavarovanja in kakšnega dodatka, smo kaj hitro na 800 ali 900 evrih. Če pa seveda želimo najboljšo iPhone izkušnjo ali kakšno drugi “high-end” napravo, pa pri 1.000 evrih šele začnemo razmišljati.


Najboljši način, kako se izogniti visokim cenam

Vsi moderni pametni telefoni imajo eno skupno stvar, in to je, da so toliko napredni, zmogljivi in kvalitetni, da bi morali zdržati kar nekaj časa. Seveda je ta “čas” je za vsakega uporabnika subjektivno določen, kajti eni bi telefon menjali po nekaj mesecih, drugi po dveh letih, spet tretji pa bi ga obdržali, dokler utripa zadnja lučka na ekranu.


Če ste kupili pametni telefon v zadnjih dveh letih, obstaja možnost, da je vaša naprava še vedno v odličnem stanju. Procesorji telefonov so toliko močni, da tudi po obdobju dveh let brez težav zdržijo večino današnjih nalog. Recimo iPhone 6s, ki je izšel leta 2015, je še vedno vrhunski pametni telefon.


Veliko ljudi razmišlja o nakupu novega telefona, ko na svoji napravi začutijo znake staranja. Namesto, da takoj razmišljate o nakupu nove naprave, razmišljajte o zamenjavi baterije. S tem lahko pogosto telefone, ki se zdijo zares za odpis, spremenimo v “nove” naprave, ki nas ponovno navdušijo s svojo učinkovitostjo. Če pa ni težava v bateriji in ste prepričani, da si želite novega telefona zato, ker se vam zdijo novi pametni telefoni lepi, odgovorite na to vprašanje: Si resnično želite telefon z “odprtino”, ki stoji na vrhu zaslona telefona, kjer je po navadi mesto za kamero?

Dejstvo je, da živimo v eri, kjer telefoni po vzoru iPhona X na vrhu ekrana nosijo zgoraj omenjeno odprtino. Večina proizvajalcev se je odločila posnemati Apple in proizvajalci Androidov so zamudli lepo priložnost, da bi zapeljali neko svojo zgodbo. Večina letošnjih telefonov ima t. i. “notches” (“odprtine”): iPhone XR, XS in XS Max so seveda vodilni, potem pa so še Google Pixel 3 XL, OnePlus 6 in 6T, LG-jevi Thinq telefoni, Asus Zenfone, Huawei P20 Pro itd. Samo Samsung se je odločil, da tukaj ne bo sledil ostalim in ni ubral te dizajnerske poteze, temveč je ohranil neko svojo filozofijo.


Če naredimo povzetek …

Pametni telefoni so v tem trenutku boljši kot kdajkoli prej, vendar so hkrati tudi najdražji doslej. Cena je poskočila v višave in sprašujemo se, kje je tista zgornja meja. Po drugi strani pa najnovejši telefoni spet niso toliko boljši kot njihovi predhodniki, da bi upravičili te cene. Ravno zato toliko dileme okrog tega, ali je prava odločitev, da kupimo telefon samo zato, da potešimo svojo potrebo po “novem” in estetsko še bolj dovršenem.


Pa je novo tudi dejansko estetsko izpopolnjeno in bolj privlačno za oko? Niti ni nujno. S toliko posegi v dizajn telefona je mogoče celo najbolje, da počakamo na telefone, ki bodo ponudili boljši dizajn.


Naš nasvet je, da prihranite nekaj denarja, najprej razmislite o tem, kako zamenjati baterijo in ne takoj razmišljati o nakupu novega telefona. S tem, ko svoj obstoječi telefon izkoristimo do konca, se bomo veliko bolje počutili ob tem, ko bomo primorani odšteti zajeten kup denarja za novi pametni telefon. Cena bo seveda še vedno enako visoka, vendar se bomo mi toliko bolje počutili, kajti zavedali se bomo, da smo zares izkoristili vse, kar je telefon ponujal.


Prijavi napako v članku