Računalništvo, telefonija
25.04.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Za uspešno delo potrebujemo rešitve za sodelovanje na daljavo

.. Tako kot si nismo mogli pred nekaj tedni predstavljati življenjskih sprememb, katerim smo trenutno priča, tako si tudi nismo mogli predstavljati, da bo delo, učenje in sodelovanje na daljavo prodrlo v vse pore našega življenja ..
Za uspešno delo potrebujemo rešitve za sodelovanje na daljavo
Za uspešno delo potrebujemo rešitve za sodelovanje na daljavo

V tem delu se je digitalna preobrazba zgodila dobesedno čez noč. Če je v mesecu februarju iz Slovenije v virtualnih sestankih s pomočjo oblačne sodelovalne rešitve Cisco Webex sodelovalo nekaj manj kot 5.000 udeležencev, se je ta številka do sredine meseca aprila dvignila na več kot 140.000.

Delo od doma, na daljavo ali iz poljubne lokacije?

Pod pojmom delo od doma oziroma delo na daljavo si lahko predstavljamo zelo različne scenarije, odvisno od našega zornega kota. V poslovnem svetu, kjer so socialni stiki ključnega pomena za učinkovito delo, nam enako kot uspešno opravljeno delo, pomeni dobro skupno medsebojno sodelovanje. Sodobna tehnologija nam omogoča učinkovito nadomeščanje fizičnih srečanj z virtualnimi sestanki, delo na projektih v virtualnih sodelovalnih sobah in izobraževanje v virtualnih učilnicah. Če dodamo še možnost za sodelovanje preko poljubne naprave, ki je lahko naša osebna (pametni telefon, tablica, prenosni računalnik) ali namenska (videokonferenčni sistem), dobimo celovito podporno okolje.

Pestrost ponudbe rešitev za sodelovanje na daljavo

Da se lahko v dani situaciji dokaj normalno izobražujemo, optimalno organiziramo sestanke in sodelujemo, nam omogoča razmah oblačnih sodelovalnih rešitev. Brez oblačnih rešitev bi te možnosti namreč imelo le malo podjetij in organizacij. Vsi, ki smo v trenutni situaciji lahko svoje dejavnosti prenesli iz trenutno zdravju tveganih okolij v varno domače okolje, smo se srečali z rešitvami enega ali več različnih ponudnikov. Tako smo ob tem lahko spoznali, da kljub enakemu namenu med njimi obstajajo precejšnje razlike. Obstajajo razlike, ki jih lahko vidimo na prvi pogled, še bolj pomembne pa so tiste, ki sicer niso opazne takoj in jih ponudniki tudi ne izpostavljajo, vendar so v prihodnosti za naše delo lahko ključnega pomena. Za vašo odločitev, ki bo temeljila na dobrem poznavanju lastnosti posameznih oblačnih storitev, vam nekaj ključnih značilnosti, ki po našem mnenju lahko odločilno vplivajo na vašo odločitev, predstavljamo v tabeli v nadaljevanju. Lahko vam odločilno pomaga pri izbiri vam najbolj ključnih značilnosti oblačne storitve, ki se bo prilagodila vašim željam in zahtevam (in ne obratno?). Ko izberete sebi primerno rešitev, premišljeno izberite tudi strokovnega partnerja, ki vam bo lahko pri tem učinkovito pomagal. Celovita uporaba rešitev za sodelovanje namreč zahteva strokovno podprto, spremljano in ciljno usmerjano vpeljevanje. Je proces in ne enkraten dogodek.

Čeprav je področje sodelovanih rešitev v zadnjih letih doživelo zagon in je na njem kar nekaj velikih igralcev (Microsoft Teams, Zoom, Slack …), je podjetje Cisco Systems Inc. s platformo Webex (Webex Teams, Webex Metings, Training in Events) ena redkih rešitev, ki izpolnjuje (vse) v tabeli naštete kriterije v celoti.

Cisco Webex Teams je rešitev za enostavno, varno in funkcionalno premišljeno sodelovanje preko različnih komunikacijskih kanalov in med poljubnimi imetniki računa. Ti so lahko plačljivi z vso funkcionalnostjo, kot tudi brezplačni z osnovno funkcionalnostjo. Izčiščen in intuitiven uporabniški vmesnik omogoča maksimalno preprostost uporabe. V zasnovi rešitve Cisco Webex Teams so vključene vse izkušnje in vsi varnostni mehanizmi, ki jih podjetje Cisco sicer zagotavlja svojim strankam. Cisco pri razvoju in dodajanju nove funkcionalnsti v povezavi z varnostjo in zasebnostjo ne sprejema kompromisov, kar ga uvršča med rešitve, ki jih uporabljajo najbolj zahtevna in varnostno občutljiva podjetja in organizacije. Portal Cisco Webex Control Hub, do katerega dobijo dostop administratorji naročnika, omogoča upravljanje z uporabniki, integracijami in Cisco videokonferenčnimi napravami, ki so registrirane v Webex oblaku. Cisco Webex Control Hub iz istega mesta omogoča tudi nadzor nad delovanjem in možnost analize preteklih dogodkov v povezavi s kakovostjo izkušnje.

Širok nabor Cisco videokonferenčnih naprav omogoča enostavno združevanje fizičnih sestankov s sodelavci in partnerji, ki so prisotni na daljavo.

Prihodnost

Nepredvidena situacija nas je prisilila, da smo čez noč spremenili svoje delovne navade in pričeli z uporabo rešitev za sodelovanje na daljavo. Glede na napovedi, bo pandemija žal tudi dolgoročno vplivala in zahtevala spremembe v našem načinu življenja in delovanja. Rešitve za sodelovanje bodo postale naš stalni pomočnik – spremljevalec. Zaradi tega je pomembno, da se odločimo za pravilno smer, to je rešitev, ki nam bo v prihodnosti v pomoč in pred nas ne bo postavila (postavljala) različnih ovir ali omejitev. (P.R.)


Prijavi napako v članku