Telefoni
14.08.2012 15:52
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za Apple so vsi grafični vmesniki legalni, razen Samsungov

Apple je trdno prepričan, da le Samsung krši njegove patente!
Apple je trdno prepričan, da le Samsung krši njegove patente!

Uporabniki pametnih mobilnih telefonov dobro vedo, da sta podjetji Samsung in Apple že dalj časa na bojni nogi. O tem pričajo njune številne tožbe v povezavi z raznovrstnimi patenti. Trenutno najodmevnejši sodni postopek poteka na kalifornijskem sodišču. Tožba podjetja Apple se namreč nanaša na bogato paleto patentov iz različnih področij. Med njimi je tudi uporabniški vmesnik. Apple je namreč podjetje Samsung obtožil, da je s pripravo mobilnega telefona Galaxy S kopiral tako obliko kot edinstven grafični vmesnik iPhone.

Nesporno dejstvo je, da imata mobilnika Samsung Galaxy S in iPhone veliko skupnega tako po obliki kot grafičnem vmesniku. Da bi sodni senat bolje razumel problematiko, mu je podjetje iz Cupertina predstavilo tri grafične vmesnike konkurenčnih podjetij, ki ne kršijo njegovih patentov. Tu je šlo za pametne mobilne telefone BlackBerry Torch, Nokia N9 in Meizu M8. To je mnoge poznavalce dobesedno šokiralo, saj je ravno slednji priljubljenost pridobil s kopiranjem grafičnega vmesnika mobilnika iPhone v letu 2007.

Čeprav je kitajski mobilnik poganjal operacijski sistem Microsoft Windows CE 6, je njegov uporabniški vmesnik močno spominjal na iPhone. To je veljalo tudi za njegovo obliko. Podjetje Meizu je po dveh letih prenehalo s trženjem mobilnika M8. Zasluge za to gredo predvsem Applu, ki je ustavitev proizvodnje dosegel z grožnjami preko ameriškega urada za intelektualno lastnino. In to še ni vse. Današnji mobilniki podjetja Meizu posnemajo mobilnike iPhone tako po programski kot po strojni plati. Zaradi tega še ni povsem jasno, zakaj Apple meni, da mobilnik M8 ni kršil njegovih patentov. Po vsej verjetnosti zgolj zaradi tega, ker je podjetje Meizu premajhna riba, da bi se splačalo ukvarjati z njim.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku