Računalništvo, telefonija
09.05.2019 19:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z dronom dostavil ledvico in rešil življenje

Z dronom dostavil ledvico in rešil življenje
Z dronom dostavil ledvico in rešil življenje

Številni vidijo velik potencial v brezpilotnih letalskih sistemih, kjer je eden najbolj koristnih načinov rabe zagotovo dostava zdravil na lokacije, kjer druga prevozna sredstva odpovejo. V Afriki so nekateri droni že v uporabi, drugod pa se tehnologija še razvija. Američanom je uspelo z dronom prepeljati ledvico, ki so jo kirurgi uporabili pri presaditvi. Za to je bil potreben poseben dron, ki je bil sposoben držati pogoje, ki so bili potrebni za prevoz organa. Strokovnjaki upajo, da bo tehnologija še napredovala, da bodo lahko organe v takšnih primerih prevažali in da bo stopnja varnosti prevoza še večja.

Prejemnica organa, 44-letnica iz Baltimora, je na to priložnost čakala dolgih 8 let. O tej nenavadni metodi transporta je povedala: “Celoten postopek, celotna zadeva od začetka do konca, je enostavno neverjetna. Še nekaj let nazaj si nihče sploh ni znal predstavljati, da bo kaj takšnega mogoče”.

Glede na podatke organizacije, ki v ZDA skrbi za upravljanje transplantacij organov – United Network for Organ Sharing – je bilo leta 2018 na čakalni listi 114.000 ljudi. V 1,5 % primerov organi ne preživijo poti, kar pomeni, da jih zdravniki ne morejo uporabiti za transplantacijo, prav tako pa kar 4 % organov zamudijo za 2 uri ali več. Razlogi za zamude in ostale zaplete so seveda različni, ampak transport z dronom se morda zdi premik v pravo smer.

Kako je ledvica potovala z dronom?

“Kako dostaviti organ od donatorja do pacienta je pomembna naloga, ki vsebuje številne kritične faktorje. Najbolj pomembno je, da najdemo načine, kako izvesti transport bolje in učinkoviteje”, je povedal Joseph Scalea, profesor asistent kirurgije na University of Maryland School of Medicine (UMSOM) in eden od kirurgov, ki je izvedel postopek transplantacije.

“Samo zaradi izrednega sodelovanja med kirurgi, inženirji, Federal Aviation Administration (FAA), specialisti za transplantacijo, piloti, medicinskimi sestrami in nenazadnje pacientom, smo naredili revolucionaren preskok na področju transplantacije”, je dodal Scalea. Kot že omenjeno gre za prvi primer transporta organa namenjenega transplataciji z dronom.

Približno petkilometrska pot je zahtevala kar nekaj novih tehnologij, med drugim tudi po meri narejen dron, ki je sposoben prenašati dodatno težo organa, kamere, ki so skrbele za nadzor na organom ter tehnologijo, ki je vseskozi spremljala stanje organa. Glede na to, da je pot potekala čez urbano naselje s precejšnjo populacijo, je bilo potrebno poskrbeti še za varnostne sisteme med samim prevozom. To je uspelo inženirjem, ki so bili soočeni s povsem novim izzivom, kakršnega do takrat še niso bili deležni. Med drugim so v dron vgradili zasilni sistem s padalom, ki bi se sprožil, če bi dron odpovedal, ali bi prišlo do kakšne bolj resne okvare.

“Zagotovo je čutiti velik priitisk, ko se zavedaš, da nekdo čaka na ta organ in je v bistvu odvisen od tebe”, je dejal Matthew Scassero, član inženirske ekipe na Univerzi v Marylandu. Po drugi strani pa je Scassero dejal, da je z bremenom prišel tudi velik privilegij, saj je imeti življenje človeka v svojih lastnih rokah neopisljiv občutek. Samo ena najmanjša napaka bi lahko vodila v katastrofalne posledice in ves ta trud toliko ljudi bi bil zaman.

Charlie Alexander, glavni izvršni direktor organizacije The Living Legacy Foundation of Maryland, dobrodelne organizacije, ki se zazvzema za večje število uspešnih transplantacij, je dejal: “Če lahko dokažemo, da naša ideja in sistem delujeta, potem si lahko obetamo veliko daljše razdalje z brezpilotnimi zračnimi sistemi. Dejstvo je, da moramo začeti na začetku in tako smo se tudi odločili. Prvi poizkus se je izkazal kot uspešen, zdaj pa moramo iz tega potegniti karseda največ pozitivnega ter zadevo povzdigniti na višji nivo”.

“Če bi nam to uspelo, bi s tem zmanjšali potrebo po večih pilotih, prav tako bi lahko skrajšali potovalne čase. Hkrati ne smemo pozabiti na težave, ki jih imamo pri zagotavljanju varnosti med samim transportom organov”, je dodal Alexander. Droni in vsa tehnologija, ki so jo v tem primeru prvič uporabili za transport transplanta, kažejo velik potencial. Zdaj so na vrsti inženirji, da delajo na podaljšanju razdalje, ki jo je moč opraviti z droni, prav tako pa bodo veliko vlogo odigrali varnostni sistemi, ki so v primeru prevoza organov eni ključnih faktorjev.


Prijavi napako v članku