Računalništvo, telefonija
05.06.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

YouTuberja zaradi neslane potegavščine čaka zaporna kazen

YouTuberja zaradi neslane potegavščine čaka zaporna kazen
YouTuberja zaradi neslane potegavščine čaka zaporna kazen

Španski vloger, Kanghua Ren, je leta 2017 prekršil pravila “moralne integritete” in ga zdaj čaka 15-mesečna zaporna kazen. New York Times je poročal, da je sodišče v Barceloni odločilo, da je Ren šel korak predaleč, ko je s potegavščino pripeljal brezdomca do tega, da je ta pojedel Oreo piškot, polnjen z zobno pasto. Sodišče je ob tej kazni dodalo še eno, in sicer da ne sme do leta 2024 objaviti niti enega videa na svoj YouTube kanal, ki je do nadaljnjega ukinjen. Vsekakor gre za visoko kazen, ki pa bi po mnjenju mnogih morala biti še bolj ostra.

Za svojo nesramno potezo je Ren dobil še denarno kazen, in sicer v višini slabih 20.000 evrov. Podatkov o tem, koliko španski vloger služi z objavami na svojem kanalu, nimamo, je pa jasno, da bo tale lekcija Rena zagotovo izučila. New York Times je pozneje sicer obrazložil, da špansko sodišče večino kazni, ki so pod dvema letoma, oprosti, če gre v primeru kaznjenca za prvi prekršek in če ne gre za nasilno kriminalno dejanje. Španski mediji so brezdomca prepoznali, šlo pa naj bi za moškega, ki se je pred nekaj leti preselil v Barcelono, pred tem pa je v Romuniji živel kot pastir.

Kruti triki pogost pojav na YouTubu

Po pisanju enega od lokalnih španskih časnikov bi naj Ren z oglasi, ki so se predvajali med spornim videom, zaslužil skoraj 2.000 evrov. Morda se komu številka v primerjavi z ostalimi “vplivneži” ne zdi pretirano visoka, je pa v primeru tega videa šlo za izkoriščanje vprašljive in neprimere vsebine. Kot kaže, dotični primer zlobne potegavščine za Rena ni bil prvi, saj naj bi YouTubu nad svojimi nebogljenimi žrvatmi že izvajal podobne potegavščine, ki jih je potem delil na raznoraznih družbenih omrežjih, kjer ima veliko bazo sledilcev.

Video, v katerem lahko jasno vidimo, kako brezdomec zaradi piškota, ki ga je dobil od Rena, bruha, je na njegovem YouTube kanalu takoj požel val kritik in neodobravanja. Primerov takšnih in podobnih potegavščin smo sicer s spleta vajeni, a si vseeno “slavni” vloger kaj takšnega ne bi smel dovoliti. S tem seveda ne mislimo, da si lahko kdorkoli dovoli kaj podobnega, je pa učinek tukaj še toliko večji, saj je tudi baza sledilcev večja. Ren je takoj po kritikah in precej ostrih komentarjih video izbrisal, brezdomcu pa je po tem, ko ga je v znak opravičila še enkrat obiskal, ponudil slabih 20 evrov.

Pozneje je Ren brezdomcu ponudil 300 evrov, da ta ne bi sprožil tožbenih postopkov proti njemu. Seveda je tudi s tema potezama požel nov val kritik, saj so njegova dejanja bila označena kot posmehovanje in še zdaleč ne opravičilo, kot si je sam želel. Ren je poizkušal svojo napako popraviti še na tak način, da si je sam pripravil Oreo piškot z zobno pasto, in sicer po tem, ko ga je izzvalo približno 1,2 milijona sledilcev, kolikor jih ima na svojem YouTube kanalu.


Prijavi napako v članku