Računalništvo, telefonija
17.01.2019 09:14

Deli z drugimi:

Share

YouTube prepovedal objavo nevarnih izzivov

Iz portala YouTube bodo kmalu odstranjene vse nasilne in škodljive vsebine.
Iz portala YouTube bodo kmalu odstranjene vse nasilne in škodljive vsebine.

Pred kratkim smo poročali o nadvse neumnem izzivu oziroma noriji, ki je povezana s filmsko uspešnico Bird Box. Pri tem izzivu gre za to, da posamezniki pri opravljanju čisto običajnih opravil nosijo preveze čez oči. Nekaj osebkov pa je pri tem šlo čez vse meje zdravega razuma, kar je nedavno »dokazala« tudi neka 17-letnica iz ameriške zvezne države Utah. Ta je namreč s prevezo oči sedela za volan in s tem povzročila prometno nesrečo. K sreči ni bil nihče poškodovan, bi se pa vse skupaj lahko veliko bolj tragično končalo.

Ker se vse več tovrstnih izzivov objavlja tudi na spletnem portalu YouTube, so pri podjetju Google sprejeli odločitev, da jih kategorično prepovejo in sicer s posodobitvijo pravilnika o uporabi za ustvarjalce vsebin. V novih pravilih so namreč izrecno prepovedane vse video vsebine, ki spodbujajo nasilje ali kakršnokoli nevarno dejavnost, ki lahko povzroči bolečino, telesne poškodbe ali smrt. Prepoved objave škodljivih in nevarnih dejanj je sicer veljala že prej, zdaj pa so pri podjetju YouTub dali jasno vedeti, da prepoved velja tudi za izzive, ki lahko ogrozijo zdravje in življenje ljudi, kot je na primer izziv »Bird Box«.

Nova prepoved seveda ne velja za vse izzive in potegavščine, če avtor teh ne prekorači mejo, ki se še smatra za varno. Spletni portal YouTube bo v naslednjih dveh mesecih začel postopoma uvajati novo politiko za objavo vsebin in bo odstranil vse nevarne vsebine in to brez opozorila avtorjem. Ti imajo seveda na voljo še dovolj časa, da iz njihovih računov odstranijo vse sporne vsebine, v nasprotnem primeru pa jih lahko doleti kazen.


Prijavi napako v članku