Računalništvo, telefonija
10.02.2013 17:36
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalniki za socialno ogrožene

V prvem mesecu letošnjega leta so mnogi posamezniki, pa tudi nekatera ozaveščena podjetja projektu podarili že za cel tovornjak računalniške opreme.
Računalniške novice tudi pomagajo
Računalniške novice tudi pomagajo

Računalniki za socialno ogrožene, projekt društva Duh časa je po prvi objavi v naši reviji doživel pravi razcvet. Fantje in dekleta so morali pošteno zavihati rokave, saj jih je zasula poplava računalniške opreme iz vseh koncev Slovenije. V Ljubljani, kjer je bil odziv posameznikov in podjetij dobesedno izjemen, so zbrali zajeten kup računalnikov in računalniške opreme, ki je sicer starejšega datuma, a še vedno popolnoma uporabna. V glavnem so to čisto dostojne “mašine”, ki bodo še nekaj let služile posameznikom in družinam v stiski, katerim je projekt namenjen. Odzvalo se je več kot 50 posameznikov, pa tudi podjetja: Abanka (48 PC-jev z licenčnimi Windows xp, 29 monitorjev, cel kup zapakiranih tipkovnic), Energetika (kar 68 PC-jev, 4 strežniki in 58 monitorjev), Inštitut za varovanje zdravja (za cel kombi “robe”), Zveza prijateljev mladine (6 PC-jev in 4 LCD monitorji). Seveda smo tudi Računalniške novice projektu odstopili lep kup opreme (4 PC-je, 2 strežnika, miške, tipkovnice itd.), ki je sami več ne potrebujemo.

Namen projekta je socialno ogroženim, otrokom iz družin, ki komaj shajajo, študentom, upokojencem in invalidom … vsem v finančni stiski, s tem – danes res že nepogrešljivim orodjem – omogočiti relativno enakopraven dostop do informacij in znanja. Tako pa posledično izboljšati tudi njihove možnosti za zaposlitev ali »zgolj« omogočiti, da so v stiku s svojci. Trenutno ima projekt aktivne izpostave – poleg Ljubljanske – tudi v Mariboru, Piranu, Postojni, Zagorju ob Savi, Kozini, Tolminu in na Ptuju, z idejo računalniške reciklaže in medsebojne pomoči pa želijo “okužiti” vso Slovenijo. V manj kot letu delovanja so podarili že več kot 40 računalniških sistemov (v času pisanja tega članka) tako neposredno posameznikom ali pa preko organizacij kot sta Zveza prijateljev mladine Slovenije in Študentska organizacija Slovenije. Leta 2018 je število podarjenih računalnikov naraslo že preko 3000! Ustvarjalci projekta so prepričani, da s tem prispevajo h konkretnim rešitvam problemov aktualne družbe. Društvo Duh časa namreč izhaja iz stališča, da so družbene težave dokaj preprosto rešljive. Vprašati se je potrebno zgolj, kaj že imamo (viri) in nato, kaj potrebujemo. Ko odgovora na ti dve vprašanji povežemo, se hitro najde tudi rešitev. “Nič politike, le stroko in pridne roke potrebujemo, da za vselej rešimo posamezen problem.” so njihove besede.

“Pri našem projektu je stvar preprosta.”, pravi Matjaž Ugovšek, koordinator izpostave v Ljubljani. “Slovenija je dobesedno natrpana z računalniki in niti ne vemo, koliko še delujočih računalniških sistemov ali posameznih enot smo v zadnjih 10-ih ali 20-ih letih dobesedno vrgli stran, je pa številka zagotovo najmanj štirimestna. Po drugi strani pa mladi danes kar dobro poznamo osnove servisiranja računalnikov, saj je na spletu moč dobiti sleherno informacijo, ki jo potrebuješ, ko kaj ne deluje več, tako kot bi moralo. Poleg tega je v Sloveniji ogromno nadobudnih mladih strokovnjakov, ki se sprašujejo, kako do službe, ali pa do tega vprašanja še prihajajo. Potencial za reciklažo računalnikov je še popolnoma neizkoriščen, hkrati pa narašča tudi število brezposelnih. Mnogi nimajo niti za najnujnejše, kaj šele za računalnik, čeprav bi jim prav ta lahko olajšal pot do zaposlitve ali pa bi z njim lahko našli neko obliko pomoči, za katero sicer sploh ne bi vedeli. Že Facebook npr. je poln skupin, znotraj katerih si ljudje medsebojno in brezplačno pomagajo.”

Če torej v podjetju ravno pripravljate opremo za odpis, se vam doma praši star monitor, ali pa poznate družino, ki bi rabila računalnik, pa si ga ne more privoščiti, potem vas vabimo, da se javite na racunalniki@duh-casa.si in prijazni “Duhci” bodo veseli, da jim pomagate pomagati. Pišite seveda tudi, če jim lahko priskočite na pomoč pri pripravi računalnikov, prevozih ali pa lahko ponudite prostor za dejavnost v vašem kraju. Pokličete jih lahko na spodnje telefonske številke koordinatorjev izpostav po Sloveniji. Posebej hvala vam, ki zgolj posredujete informacijo naprej. Učinek vašega malega dejanja je lahko več kot izjemen!

  • Slovenj Gradec: trgovina Eneas, Matjaž – 041 742 073
  • Novo mesto: Sebastijan – 031 611 483
  • Zagorje ob Savi: Matej – 030 349 690
  • Ptuj: Klemen – 031 317 465
  • Kozina: Alojz in Danijela – 041 932 037
  • Tolmin: Simona – 041 391 520
  • Obala: Rihard – 031 270 344
  • Maribor: čajnica Adam in Eva, Samo – 041 333 319
  • Ljubljana: o.š. Bičevje, Matjaž – 041 256 265

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DRUŠTVO DUH ČASA
Za več informacij so vam na voljo pri DRUŠTVO DUH ČASA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DRUŠTVO DUH ČASA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več