Poslovne rešitve
Mrežna oprema
04.01.2022 15:00

Deli z drugimi:

Share

Wi-Fi 6E za poslovna WLAN omrežja

Velik obseg novega spektra bo omogočil večjo prilagodljivost omrežja, boljšo zmogljivost in boljšo izkušnjo za vse uporabnike brez vpliva uporabnikov, ki uporabljajo naprave s starejšimi Wi-Fi standardi.

Ali naj pametni telefon omogoči delovanje v Wi-Fi omrežju v skladu z najnovejšimi standardi? Saj veste tisto omrežje, ki ga aktiviramo, ko smo v bližini Wi-Fi dostopovne naprave v podjetju, na letališču, v nakupovalnem centru, univerzi ali doma.

Na koncu leta 2021 je bilo na razpolago nekaj več kot 30 pametnih telefonov z radijskim vmesnikom v skladu z Wi-Fi 6 standardom, ki so seveda uporabni tudi pri starejših generacijah Wi-Fi omrežij.

V tem trenutku obstajata samo dva modela pametnih telefonov, ki delujeta tudi v najnovejšem Wi-Fi 6E omrežju. Gre za Galaxy Z Fold 3 SG in Google Pixel 6 and 6 Pro. Če počakate do kitajskega novega leta, bo izbira nedvomno večja. Tam nekje do osem različnih modelov. In kje se boste povezali v Wi-Fi 6E omrežje? V tem trenutku še nikjer v Sloveniji.

Wi-Fi 6E omogoča delovanje v novem frekvenčnem prostoru 6 GHz

Wi-Fi 6E standard, ki ga je določil IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) 802.11 ax, je Wi-Fi 6 standard razširjen v na novo sproščen spekter 6 GHz. Konec aprila 2020 je FCC (Federal Communications Commission) Združenih držav izglasoval, da dovoli nelicencirano uporabo pasu 6 GHz. To je omogočilo 1200 MHz (5,925 do 7,125 GHz) spektra za naprave, kot so Wi-Fi dostopovne točke. Prej so morale biti naprave, ki so delovale v tem pasu, licencirane. Ta dodani spekter je največja sprememba v Wi-Fi brezžičnih omrežjih, od prvotne dodelitve ISM (Industrial, Scientific and Medical) frekvenčnih pasov leta 1985.

V drugih frekvenčnih pasovih, ki se sedaj uporabljajo za Wi-Fi omrežja, je na voljo le 260 MHz neomejenega spektra. Četudi so razlike med državami glede posameznih kanalov, ki so na voljo, je načeloma na razpolago:

  • 80 MHz neomejeno v pasu 2,4 GHz ISM.
  • 180 MHz neomejeno v pasu 5 GHz.
  • 500 MHz, ki zahteva dinamično izbiro frekvence (DFS) v pasu 5 GHz.

Nova poslovna dostopovna omrežja s storitvami v skladu z Wi-Fi 6E standardi

Novi standardi WLAN Wi-Fi 6E obljubljajo bistveno zvišanje zmogljivosti. Si želite takšno Wi-Fi dostopovno omrežje v vašem podjetju? V tem primeru boste morali pri načrtovanju novih omrežij ali nadgraditvi obstoječih upoštevati nekaj dejstev >>


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet Smart Com wi-fi 6 WLAN

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Diamantni partner

Hestia Pro d.o.o.

Rakuševa ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 421 01 70

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več