Trdi diski
08.05.2019 08:06
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse o operacijskem sistemu Android Q

Novi Android Q prinaša zvrhan koš novih in nadvse uporabnih možnosti.
Novi Android Q prinaša zvrhan koš novih in nadvse uporabnih možnosti.

Tokrat imamo več kot odlično novico za vse, ki prisegate na mobilni operacijski sistem Android. Podjetje Google je namreč v okviru nedavne konference Google I/O 2019 uradno najavil pričetek dobe mobilnega operacijskega sistema Android Q, ki bo nedvomno igral pomembno vlogo na področju mobilnih naprav. Z mobilnim operacijskim sistemom Android je namreč trenutno širom sveta opremljenih že več kot 2,5 milijard raznovrstnih naprav.

Kaj prinaša Android Q?

Ključna prednost najnovejšega mobilnega operacijskega sistema Android podjetja Google je nedvomno privzeta podpora za mobilne naprave, ki so opremljene s prepogljivimi zasloni. Z njegovo pomočjo bo mogoče sočasno izvajati več opravil hkrati, mobilne aplikacije pa se bodo samodejno prilagajale trenutni velikosti zaslona. Novi Android Q je seveda povsem prilagojen pametnim mobilnim telefonom s podporo hitremu mobilnemu omrežju 5G, saj bo letos vsaj 20 ponudnikov storitev mobilne telefonije pričelo ponujati novo omrežje.

Mobilni operacijski sistem Android 10 Q prinaša precejšnje izboljšave tudi na področju varnosti in zaščite osebnih podatkov uporabnikov mobilnih naprav. Precejšnjih izboljšav je bil tudi sistem za nadgradnje, kar pomeni, da bodo ponudniki mobilnih naprav lahko lažje pripravljali posodobitve za njihove izdelke. Poleg tega Android Q seveda prinaša tudi privzeto podporo za temen način delovanja, katerega bodo veseli predvsem lastniki pametnih mobilnih telefonov, opremljenih z zaslonom AMOLED. Na ta način je namreč v praksi mogoče doseči precej manjšo porabo dragocene električne energije, kar pomeni, da je avtonomija delovanja mobilne naprave precej daljša, kot v običajnem načinu delovanja.

Precejšnjih izboljšav je bil deležen tudi sistem za upravljanje z mobilnimi aplikacijami in sistem za obvestila. Ta bodo odslej precej manj moteča za končnega uporabnika, hkrati pa bo imel ta na voljo več možnosti za upravljanje z njimi. Poleg tega novi mobilni operacijski sistem Android prinaša še izboljšano deljenje vsebin med nameščenimi programi, vgrajeno podporo video zapisu AV1, učinkovitejšo povezavo z zunanjimi napravami, varnejše prepoznavanje obraza ter bolj varčno delo s sistemskim pomnilnikom. Poleg tega se bo na telefonu samodejno pojavil gumb za vklop brezžične povezave, ko bo ta na voljo.

Tu seveda ne smemo pozabiti niti na namensko navidezno okolje, ki je prilagojeno zunanjim zaslonom, kar pomeni, da bomo lahko mobilno napravo uporabljali v vlogi osebnega računalnika. Pri delu ali pri igranju računalniških iger bomo lahko uporabljali klasični računalniški zaslon, vključno z računalniško tipkovnico in računalniško miško. Zaradi tega bi lahko mobilne naprave z Androidom Q lahko že nadomestile klasične računalnike.

Katere naprave so združljive z Androidom Q?

Prvo poskusno različico mobilnega operacijskega sistema Android 10 Q podpira kar 21 mobilnih naprav 12 različnih proizvajalcev. To je za kar polovico več kot pred letom dni, ko je bil uradno predstavljen mobilni operacijski sistem Android 9.0 Pie. Poleg vseh treh generacij pametnih mobilnih telefonov Pixel podjetja Google je z novim Androidom združljivih še 15 mobilnih naprav drugih proizvajalcev, in sicer:

 • Asus ZenFone 5Z
 • Essential PH-1
 • HMD Global Nokia 8.1
 • Huawei Mate 20 Pro
 • LG G8 ThinQ
 • OnePlus 6T
 • Oppo Reno
 • Realme 3 Pro
 • Sony Xperia XZ3
 • Tecno Spark 3Pro
 • Vivo X27
 • Vivo NEX S
 • Vivo NEX A
 • Xiaomi Mi Mix 3 5G
 • Xiaomi Mi 9

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben od drugih podpornih storitev. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno nalogo, ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več