Programska oprema
23.09.2005 10:23

Deli z drugimi:

Share

Virus, ki lahko okuži prenosne naprave in osebne računalnike

Večina uporabnikov ni posebej pozorna na zlonamerno programsko kodo oz. viruse, ki lahko okužijo prenosne naprave, predvsem zaradi omejenih možnosti njihovega širjenja. Medtem pa strokovnjaki na področju varnosti že dalj časa svarijo pred napadom večih razsežnosti, saj se avtorji virusov poslužujejo vedno novih metod in razvijajočih se tehnologij.

Virus SYMBOS_CARDTRP.A je v osnovi namenjen prenosnim napravam z operacijskim sistemom Symbian Series 60, lahko pa okuži tudi osebne računalnike z operacijskim sistemom Microsoft Windows. Virus se širi na dva načina:
– preko Bluetooth povezave ali multimedijskega sporočila (MMS) in
– preko spleta.

Virus na spominsko kartico mobilne naprave zapiše 4 datoteke:
– fsb.exe – komponenta za krajo gesel, Trend Micro jo zazna kot BKDR_BERBEW.Q
– buburuz.ICO
– autorun.inf – komponenta za samodejen zagon datoteke fsb.exe
– SYSTEM.exe – Trend Micro to datoteko zazna kot WORM_WUKILL.B in vsebuje rutine za širjenje virusa na druge osebne računalnike.
Če uporabnik vstavi spominsko kartico iz mobilne naprave v osebni računalnik, komponenta autorun.inf poskuša zagnati datoteko fsb.exe, datoteka SYSTEM.exe pa se prikaže z ikono, ki ponazarja legitimno mapo, s čimer lahko uporabnika zavede, da jo odpre in s tem sproži kodo za širjenje virusa na druge osebne računalnike.

Virus na mobilnih napravah prepiše nekatere aplikacije s pokvarjenimi kopijami in tako onemogoči njihovo normalno delovanje.

Trend Microvi varnostni strokovnjaki svetujejo, da uporabniki ne sprejemajo nepričakovano prejetih aplikaciji, SMS in MMS sporočil neznanih pošiljateljev in da na svoje mobilne naprave prenašajo programsko opremo le z zaupanja vrednih spletnih mest.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več