Telefoni
27.02.2020 10:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vas zanima, kateri je bil najbolje prodajani pametni telefon leta 2019?

Vas zanima, kateri je bil najbolje prodajani pametni telefon leta 2019?
Vas zanima, kateri je bil najbolje prodajani pametni telefon leta 2019?

Po podatkih analize podjetja Omida, je bil v letu 2019 najbolje prodajani model med pametnimi telefoni iPhone XR. Med prvo deseterico najbolje prodajanih telefonov je bilo kar 9 naprav znamke Apple ali Samsung. Oba dva proizvajalca sicer že leta stojita v samem vrhu mobilne telefonije, njuna dominanca pa se samo še povečuje.


Apple je iPhone XR izdal leta 2018, kot cenovno ugodnejšo varianto takrat »flagship« modela iPhone XS, ki je izšel istega leta. V letu 2018 je Apple prodal 23,1 milijona iPhonov XR. Številka je v lanskem letu narasla na 46,3 milijone prodanih naprav, kar je 9 milijonov več, kot iPhone 11, ki se je na lestvici znašel na drugem mestu. iPhone 11 je uspešno zamenjal iPhone XR, ko je v serijo dodal dodatna dva modela, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max – oba namreč ponujata bolj napredne funkcije.


Najbolje prodajani pametni telefoni

»Apple konsistentno drži prvo in drugi pozicijo na globalnem trgu pametnih telefonov že vrsto leto, več kot pet let, če smo bolj natančni«, je za portal Tech Radar povedal Jusy Hong, direktor raziskav in analiz na področju pametnih telefonov v podjetju Omdia. Zanimivo je tudi to, da Apple uspe ostati na prvih mestih, če vzamemo v zakup podatek, da je ravno dvig cen Applovih telefonov v veliki meri povzročil upad prodaje iPhonov v prejšnjem letu. S tem, ko je Apple omejil število pametnih telefonov v ponudbi, kar je drugačna strategija od konkurence, je lahko vse sile vložil v prodajo teh nekaj modelov, kot je recimo iPhone XR«, je dodal Hong.


Samsung je največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, vendar ima za razliko Apple širši portfelj modelov, za različne cene. To Samsungu onemogoča, da bi lahko samo eden od modelov dosegel takšne številke, kot jih dosegajo Applovi iPhoni. Srednjecenovni Samsung Galaxy A10 (30,3 milijone prodanih enot), Galaxy A50 (24,2 milijona prodanih enot) in Galaxy A20 (23,1 milijonov prodanih enot). Vsi ti modeli so se znašli med desetimi najbolje prodajanimi telefoni v 2019, Samsung Galaxy S10 pa ne. To se je zgodilo kljub temu, da sta se na seznamu za leto 2018 znašla tako Galaxy S9, kot tudi S9 Plus.


Edini proizvajalec, ki ni Apple in Samsung, ki se je pojavil na seznamu desetih najbolje prodajanih telefonov v 2019, je Xiaomi, ki kraljuje na trgu Indije.


»Samsungovi najbolje prodajani modeli v 2019 so bili serije A in J, v sklopu obeh pa Samsung ponuja tako srednje, kot nizko cenovne modele«, je dodal Gerrit Scheeman, višji analitik pri Omdii. Samsung je v letu 2019 močno povečal število modelov svojih »flagship« telefonov, izdal pa je kar nekaj nizkocenovnih variant in tudi 5G pametne telefone. Omdia verjame, da je prodaja razpršena med vse te modele, kar Galaxyju S10 preprečuje, da bi dosegel višje prodajne številke.


Tehnologija 5G je tista, ki bi lahko situacijo na trgu pametnih telefonov prevetrila. Kljub temu, da kategorija trenutno predstavlja zgolj 1,1 % trga, kar je približno 14,7 milijona prodanih enot, je to vseeno najhitreje rastoči se segment. Samsung je odgovoren za polovico prodanih 5G enot, Samsung Galaxy Note 10 5G Plus (2,6 milijona). Na drugem mestu pa se je znašel Huawei Mate 30 Pro 5G (2,5 milijona prodanih enot).

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku