Računalništvo, telefonija
18.10.2019 10:44
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V prihodnosti bo hekerje odganjala umetna inteligenca

Umetna inteligenca je pojem, ki smo ga še do pred kratkim bolj povezovali z znanstveno-fantastičnimi filmi kot z realnim življenjem, danes pa ima vgrajeno umetno inteligenco že vrsta naprav in sistemov.
Obiščite 17. konferenco o informacijski varnosti – INFOSEK 2019.
Obiščite 17. konferenco o informacijski varnosti – INFOSEK 2019.

Z umetno inteligenco so konec koncev opremljeni številni telefoni. Umetno inteligenco imajo lahko naprave v našem pametnem domu ali podjetju in še bi lahko naštevali. Umetna inteligenca je že danes zmožna marsičesa, a če poslušamo napovedi strokovnjakov, je to šele začetek neke nove dobe.

Nekateri razvoj umetne inteligence povzdigujejo v neslutene višave, drugi opozarjajo, da se lahko v prihodnosti uporabi tudi za izrazito negativne namene. Eden izmed načinov dobre oziroma pozitivne rabe tovrstne tehnologije je boj proti zlonamernim hekerskim napadom. Tudi varnostne rešitve na spletu bodo v prihodnosti temeljile na umetni inteligenci.

Umetna inteligenca je hitrejša in vidi več

Pri delovanju na spletu se moramo zavedati, da je nepridipravov, ki bi se želeli z našimi podatki okoristiti, malo morje. Bazen možnih zlorab je neskončen, zato se bo, če se bomo želeli izogniti škodi, proti temu treba boriti z vsemi mogočimi sredstvi. Predvsem če govorimo o škodi, ki jo lahko nekdo povzroči nekemu podjetju, je ta lahko nepredstavljiva.

Ponudniki varnostnih rešitev se morajo zato zatekati tudi k umetni inteligenci, saj vemo, da so nepridipravi vedno korak pred vsemi. Ena boljših rešitev je torej prav uporaba umetne inteligence, saj lahko z njo opremljeni sistemi hekerjem preprečujejo, da bi vstopili v spletno okolje podjetja in mu povzročili škodo. Umetna inteligenca in strojno učenje sta hitrejša in učinkovitejša od ljudi. Izredno hitro lahko pregledata ogromno podatkov in se sproti učita. V vrsti podatkov, ki jih pregledata, pa bosta lahko videla marsikaj, kar bi človek spregledal. Da bi bili čim bolj učinkoviti, pa morata človek in umetna inteligenca sodelovati.

Kaj pa praksa?

O tem, kako lahko umetna inteligenca pomaga zaustaviti napadalca v praksi, bo na konferenci INFOSEK spregovoril Vladimir Ban iz A1 Slovenija: Varovanje informacijskih sistemov ni enostavno. Pri varovanju sistemov se soočamo z izzivi kot so Zero-day napadi, agresivne zlonamerne datoteke, vedno bolj prebrisana zlonamerna e-mail sporočila in podobno. Napadalci izvajajo napade na načine, ki jih klasični varnostni mehanizmi sploh ne opazijo. Če pa pričnemo vklapljati podrobne varnostne mehanizme, pa smo takoj soočeni z ogromnim številom podatkov, ki jih moramo obvladovati, spremljati in analizirati. Algoritmi umetne inteligence predstavljajo rešitev. Ti nam omogočajo hitro in učinkovito analizo podatkov ter uspešno detekcijo ter prevencijo napadov, tudi tistih najbolj skritih. Na predavanju bomo predstavili točke, kjer umetna inteligenca pri varovanju še posebej pride do izraza in kako v praksi uporaba takšnih sistemov sploh izgleda.

Podatki so dragoceni

O podatkih, ki se nam včasih ne zdijo pomembni, pa so, in tudi o umetni inteligenci, bo spregovoril Luka Milinković iz NLB Bank Belgrade: Njegova zgodba bo temeljila na resnični zgodbi o uporabi socialnega inženiringa in drugih tehnik. Našli so ljudi, o katerih so pred tem vedeli zelo malo ali ničesar in niso imeli nobenih njihovih kontaktnih podatkov. Obiskovali so razne lokale in se z njimi pogovarjali, iskali so različna spletna mesta in podobno (ampak ne družbenih omrežij). Na koncu so o njih pridobili ogromno podatkov, kot si mobilne številke, naslovi elektronske pošte, podatki o sorodnikih, poslovne informacije, itd. V predstavitvi bo Luka opozoril, kako so lahko neki podatki, ki se nam zdijo nepomembni, zelo pomembni za zlonamerneže, in kakšen je vpliv, ki ga imajo nove tehnologije, kot je umetna inteligenca na aktivnosti hekerjev.

Katere so še druge teme, ki bodo predstavljene na konferenci INFOSEK 2019, si poglejte na spletni strani https://infosek.palsit.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PALSIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PALSIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konferenca INFOSEK, 21. - 23. 11. 2012

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PALSIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več