Računalništvo, telefonija
10.11.2014 11:51

Deli z drugimi:

Share

S 24alife preverite ali ste med ljubljanskim maratonom pravilno pili

V letu 2013 so bili tekači na Ljubljanskem maratonu od močno podhidrirani, normalno hidrirani oz. tudi rahlo prehidrirani.
Ključ do zdravja v vseh življenjskih obdobjih je zdrav življenjski slog
Ključ do zdravja v vseh življenjskih obdobjih je zdrav življenjski slog

Maratonski tek

postaja vse bolj priljubljen. Vedno več ljudi si želi premagati magično razdaljo 42.195 metrov, tudi v Sloveniji. Na prvem ljubljanskem maratonu leta 1996 je teklo 673 udeležencev, leta 2013 pa že 19.170. Vendar, ali smo vsi nanj ustrezno pripravljeni? Rezultati kažejo, da se je z večanjem števila udeležencev podaljševal povprečni čas teka. Ta trend je povsem razumljiv. Prvi maratonci so bili praviloma dobro trenirani tekači, zdaj pa se maratonov udeležujejo tudi rekreativci. Njihovo znanje o pravilnih pripravah na maraton je običajno pomanjkljivo, imajo manj nadzora nad svojo tekaško aktivnostjo kot športniki v rednem vadbenem procesu.

Pravilna hidracija vpliva na rezultat teka
Med tekom se telo močno pregreva. Mišica od celotne kemične energije, ki jo porabi, le okoli eno četrtino pretvori v mehansko delo. Ostalo večinoma pretvori v toploto. Zato pri intenzivnem in dolgotrajnem gibanju nastaja veliko toplote, ki se je je potrebno znebiti. Znojenje je glavni način hlajenja telesa, zato med tekom izgubimo veliko tekočine.

Za ohranjanje zadostne količine tekočin v telesu je potrebno iz-znojeno vodo nadomeščati. Zato je potrebno med gibanjem piti, vendar pravilno. To še posebej velja za maraton. Če je pitje med gibanjem pretirano (prehidriranost), lahko to negativno vpliva na rezultat teka. Meritve hidriranosti na cilju newyorškega maratona so pokazale, da najboljši tekači v cilj pritečejo rahlo dehidrirani. Večina tekačev, ki končajo v zadnjem delu razpredelnice, pa je na koncu prehidrirana, kar pomeni, da med tekom pijejo preveč tekočine.

Kako torej pravilno piti med maratonskim tekom?
Izogibati se moramo pretiranemu pitju pijač pred, med in po teku. Čeprav ni mogoče dati univerzalnega nasveta, koliko popiti, pa je spremljanje telesne teže pred in po teku način, kako ugotoviti, koliko tekočine potrebujemo. To storimo že med pripravami na maraton, da dobimo občutek glede potrebne količine uživanja tekočin.

Na samem štartu pa ne smemo biti niti dehidriran, niti prehidriran. Piti začnemo dovolj zgodaj po štartu, običajno je prva postaja na 5 kilometrov. Optimalno je spiti okoli 2 decilitra tekočine naenkrat. Preveč popite tekočine običajno občutimo kot obremenitev želodca. Takrat je dobro počakati, da občutek izgine (običajno okoli 30 minut) in nato nadaljujemo s pitjem. Ker so postaje za pitje in hrano v naprej postavljene, je potrebno količino pijače prilagoditi tempu (čas med dvema postajama) in znojenju. Pri tem pomagajo izkušnje s prejšnjih tekov (merjenje telesne mase), ki nam povedo, koliko tekočine (telesne mase) izgubimo med tekom v različnih pogojih. Seveda lahko manjšo količino pijače nosimo tudi s seboj in sami določamo način pitja. Tako smo neodvisni od postaj, kjer samo obnovimo naše zaloge tekočine.

24alife: na Ljubljanskem maratonu preverite, ali ste med tekom pravilno pili.
Strokovne nasvete o pravilni hidraciji poiščite tudi na Ljubljanskem maratonu pri strokovnjakih, ki so soustvarjali rešitev 24alife. Z nasveti in meritvami vam bodo pomagali do boljšega rezultata na teku in vam ponudili recept po vaši meri za pravilno hidracijo, ki ne bo ogrožala vašega zdravja.

»Na Ljubljanskem maratonu 2013 smo udeležencem prvič ponudili meritve pravilne hidracije, pred in po teku. Naše meritve so pokazale, da so tekači v povprečju pretekli 42 km razdaljo v 3 urah in 52 minutah ter izgubili od 0,5 do 3,8 kg oziroma od 0,83 do 4,89 % telesne mase (v povprečju 2 kg ali 2,66 %). Rezultati kažejo na stanja od rahle prehidriranosti, normalne hidriranosti, do močne dehidriranosti,« je podatke o hidriranosti lanskoletnih udeležencev Ljubljanskega maratona komentiral prof. dr. Vojko Strojnik, član strokovne ekipe 24alife, profesor športne vzgoje in predstojnik katedre za kineziologijo na Fakulteti za šport, Univerze v Ljubljani ter vodja laboratorija za kineziologijo na Ljubljanskem Inštitutu za šport.

24alife je sicer ena prvih rešitev v svetu, ki celostno obravnava vse vidike zdravega načina življenja. Pri tem poglobljeno uporablja znanja 4 osnovnih področij: medicine, psihologije, športa in prehrane.

Uporablja se lahko s pomočjo pametnega telefona ali v obliki spletnega portala. S strokovnimi nasveti, praktičnimi napotki, orodji za spremljanje napredka ter personaliziranimi programi uporabnikom ponuja napotke za redno rekreacijo, zdravo prehrano, merjenje zdravstvenega stanja in obvladovanje stresa.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RC IKTS ŽALEC d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RC IKTS ŽALEC d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Vodstveni delavci naklonjeni uporabi mobilnih aplikacij za krepitev zdravja pri delu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RC IKTS ŽALEC d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več