Računalništvo, telefonija
29.08.2019 17:07

Deli z drugimi:

Share

V Avstriji lahko odslej račune plačujejo v kriptovalutah

V Avstriji lahko odslej račune plačujejo v kriptovalutah
V Avstriji lahko odslej račune plačujejo v kriptovalutah

A1 Telekom, eden največjih mobilnih operaterjev v Avstriji načrtuje pomemben korak v smeri sprejemanja kriptovalut. Po zadnjih napovedih bi naj v začetni fazi na določenih lokacijah svojih poslovalnic sprejemali plačila v kriptovalutah.


Podjetje, ki je nastalo leta 1881 in ima sedež na Dunaju, trenutno oskrbuje 2,1 milijona fiksnih (domačih) linij in 5,1 milijona mobilnih povezan znotraj Evropske unije. Testna faza plačevanja s kriptovalutami bo izpeljana po različnih lokacijah v Avstriji. Na voljo bo plačevanje z naslednjimi kriptovalutami: Dash, Ether (ETH), Litecoin (LTC), Stellar (XLM), in XRP. Avstrijski spletni portal Futurezone, ki redno spremlja dogajanje na področju kriptovalut v državi piše, da je ta poteza telekomunikacijskega velikana ena pomembnejših v zadnjem času.

Uprava A1 je sprejela še eno pomembno odločitev, in sicer bi naj do konca tega meseca preizkusili še ostale transakcijske platforme, kot sta Alipay in WeChat Pay. Gre za močno razširjene platforme po svetu, ki pa na področju Avstrije še niso bile prisotne, do zdaj. Futurezone je v svojem članku omenil 7 lokacij, kjer bodo kriptovalute na voljo v prvi fazi testiranja. Markus Schreiber, vodja poslovnega marketinga pri A1, je komentiral zanesljivost plačilne platforme: »Gotovina je model plačevanja, ki počasi izginja. Z našim pilotnim projektom v poslovalnicah A1 želimo testirati povpraševanje in količino uporabe digitalnih valut«.


A1 bo v fazi testiranja in tudi v nadaljnjem razvoju sodeloval s ponudniki bančnih storitev, kot so Concardis, Ingenico in Salamantex. Želijo si kvalitetne uporabniške izkušnje in brezhibnega procesiranja digitalnih plačil. Futurezone je dodal še to, da bodo spremembe v ceni na trgu kriptovalut absorbirane s strani arhitekture ponudnikov bančnih storitev.


Po podatkih A1 je njihov novi plačilni sistem namenjen tako lokalnim prebivalcem, kot tudi turistom.


Evropejci nismo najbolj množični uporabniki kriptovalut?

Kljub temu, da se morda zdi, da lokalni poslovni subjekti in posamezniki kažejo interes za uporabo kriptovalut, najnovejša raziskava avstrijske banke ING kaže, da obstaja več tistih posameznikov, ki niso najbolj prepričani v uporabo »peer-to-peer« transakcijskih sistemov z digitalnimi valutami.


ING banka je v raziskavo vključila okrog 15,000 ljudi po ZDA, Avstraliji, Evropi, prav tako pa so bili vključeni prebivalci Avstrije. Zanimivo je morda to, da je raziskava pokazala, da največ skeptikov ravno iz Avstrije. Zgolj 13 % respondentov iz Avstrije je izrazilo pozitivno mnenje glede »blockchain« tehnologije, ki je temelj plačilnih sistemov s kriptovalutami.

Po izsledkih banke ING se zanimanje za Bitcoin manjša in ne veča, kot bi si morda mislili. Presenetljivo je tudi to, da samo 20 % Avstrijcev meni, da so kriptovalute prihodnost.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več