Digitalizacija
07.06.2021 12:37
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje s pravicami intelektualne lastnine na dosegu roke

Za namene upravljanja s pravicami intelektualne lastnine, so bile v sklopu projekta KnowING IPR vzpostavljene vzpostavljene delujoča platforma KnowING HUB, KnowING IPR Helpdesk storitev ter tudi MeetIPRhub.

V letu 2021 se zaključuje projekt KnowING IPR, ki že od leta 2018 s pomočjo inženiringa znanja in upravljana pravic intelektualne lastnine vzpodbuja inovacije in inovativnost v Podonavski regiji. V okviru projekta so vzpostavili delujočo platformo poimenovano KnowING HUB, kjer uporabniki na enem mestu pridobijo osnovna in napredna znanja s področja upravljanja s pravicami intelektualne lastnine, hkrati pa jim je na voljo tudi orodje za napredno patentno analitiko (delujočo s pomočjo inženiringa znanja). Omenjeno orodje, razvito posebej za projekt KnowING IPR, je prosto dostopno za uporabnike na naslovu: https://knowing-ipr.eu/. Za boljšo ciljno uporabo je bil razvit tudi poseben izobraževalni paket vsebin, z dvema moduloma, prilagojenima za osnovne in napredne uporabnike. Uporabnikom je na voljo pester nabor video vsebin in materialov za branje.

Za tiste, ki iščejo bolj specifične informacije povezane z rabo in zaščito intelektualne lastnine, je oblikovana tako imenovana KnowING IPR Helpdesk storitev. Ta ponuja odgovore na bolj standardna vprašanja, medtem ko na bolj zahtevna vprašanja odgovorijo strokovnjaki iz konzorcija KnowING IPR.

V prvi polovici leta 2021 so v sklopu projekta uspešno izvedli prvi program mentoriranja za boljše razumevanje in izkoriščanje pravic iz naslova zaščitene intelektualne vsebine poimenovan MeetIPRhub. V okviru programa so približno 20-im organizacijam in podjetjem ponudili izobraževanja, delavnice in individualna svetovanja s področja patentne analitike in upravljanja z IPR.

Pred zaključkom projekta, ki bo v decembru 2021, so v pripravi še nekatere vsebine in dogodki. Najprej se bo v okviru projekta pripravil seznam predlogov politik za vzpodbujanje in večanje prepoznavnosti potenciala zaščite intelektualne lastnine v podjetjih. Drugi del leta 2021 pa bo namenjen ponovitvi programa mentoriranja – MeetIPRhub2. Vodja projekta dr. Tamara Besednjak Valič iz Fakultete za informacijske študije iz Novega Mesta, pravi, da je “podaljšanje projekta in ponovna izvedba programa mentoriranja izjemna priložnost za vse, ki si želijo s pomočjo svojih inovacij, z ustrezno zaščito le teh, ustrezno nastopiti na trgu”.

Za več informacij se lahko obrnete na spletno stran http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/knowing-ipr ali na email: knowing.ipr@fis.unm.si

KnowING IPR projekt Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ERDF, IPA, ENI).

Vas zanima več iz te teme?
intelektualna lastnina

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)
Za več informacij so vam na voljo pri FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Posblagajna.com, Matic Laneger s.p.

Turje 74, 1431 Dol pri Hrastniku, Tel: 040-238-346
Zmogljiva rešitev za poslovno upravljanje, kot je to davčna blagajna, je pomembna za vsakega lastnika manjšega ali večjega podjetja v različnih panogah. Podjetje Matic Laneger ... Več

PROWEB SOLUTIONS, Sebastijan Jakomini s.p.

Potrčeva cesta 50, 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03