Operacijski sistemi
05.07.2010 09:35
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki Oken XP vse bolj priljubljena tarča nepridipravov

Windows XP se še ne poslavlja?
Windows XP se še ne poslavlja?

Če še vedno uporabljate zastareli operacijski sistem Windows XP, se vam ne piše nič dobrega. Podjetje Microsoft je namreč naznanilo, da se je v zadnjem času število napadov na Okna XP drastično povečalo. Razlog za to pa gre iskati v ranljivosti, ki je že dalj časa prisotna v njegovem sistemu za pomoč in tehnično podporo (Windows Help and Support Center). To ranljivost je pred kratkim odkril Googlov strokovnjak za informacijsko varnost Tavis Ormandy.

Ker Microsoftovi programerji kakopak še vedno niso pripravili ustreznega popravka, se na svetovnem spletu iz dneva v dan pojavlja vse več škodljivih programskih kod, ki lahko izkoristijo ranljivost sistema za pomoč in tehnično podporo. V slabih štirinajstih dneh naj bi se z njimi okužilo skupno že več kot deset tisoč računalničarjev širom sveta. Pri tem seveda velja še omeniti, da poleg operacijskih sistemov Windows XP SP2 in SP3, je nevarna varnostna ranljivost prisotna tudi v operacijskem sistemu Windows Server 2003.

Mike Reavey, odgovoren za stike z javnostjo pri Microsoftu, je zaradi pojava velikega števila škodljivih programskih kod, ki lahko izkoristijo ranljivost sistema za pomoč in tehnično podporo, ponovno okaral Googlovega strokovnjaka za informacijsko varnost, saj jim ni dal na voljo dovolj časa, da bi odpravili odkrito ranljivost. Tavis Ormandy pa je v svoj bran dejal, da v koliko ne bi objavil primerka programske kode, ki je lahko izkorišča omejeno ranljivost, bi Microsoft ranljivost preprosto pometel pod preprogo.

Ker ustreznega popravka za varnostno ranljivost operacijskih sistemov Windows XP SP2 in SP3 ter Windows Server 2003 po vsej verjetnosti še dolgo časa ne bo na voljo, vam priporočamo, da upoštevate navodila, ki jih je Microsoft objavil na spletni strani http://support.microsoft.com/kb/2219475. Še bolje pa bo, da si namestite operacijski sistem Windows 7 ali pa se odločite za eno izmed distribucij Linuxa.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku