Računalništvo, telefonija
17.10.2018 13:42

Deli z drugimi:

Share

To je material, ki se lahko sam celi in pri tem celo čisti zrak!

Novi material za celjenje razpok koristi kar toplogredni ogljikov dioksid iz zraka!
Novi material za celjenje razpok koristi kar toplogredni ogljikov dioksid iz zraka!

Onesnaževanje okolja, v katerem živimo, postaja vse večja težava sodobnega časa in se dotika prav vsakega posameznika. Od vseh so še zdaleč najbolj izpostavljeni tisti, ki živijo v večjih mestih, kar na žalost drži tudi za večja mesta po Evropi. To je verjetno tudi razlog, zakaj je skupina znanstvenikov razvila nadvse zanimiv material, ki bi lahko pripomogel k čistejšemu zraku. Tu namreč gre za material, ki se v primeru poškodbe lahko »zaceli« sam, »sestavne dele« za to pa pridobiva iz zraka, pri tem pa uporablja toplogredni plin ogljikov dioksid.

Inovativni material je dejansko sestavljen iz gelu podobnega polimera, ki je prekrit s klorofilom oziroma plastjo, ki je sestavni del zelenih listov rastlin in se uporablja za fotosintezo. V primeru poškodbe površine novega materiala, se bo razpoka samodejno zacelila s pomočjo gradnikov iz ogljikovega dioksida, za ta proces pa toplota, ultravijolična svetloba in drugi zunanji dejavniki niso potrebni. S tem se bo posledično precej izboljšala tudi kakovost sicer že zelo onesnaženega zraka.

Čeprav novi material obeta veliko, ta še ni povsem nared za vsakdanjo uporabo. Zaradi relativno kratke življenjske dobe naravnega klorofila, bodo morali znanstveniki najprej razviti umetni katalizator, s katerim bodo lahko dosegli povsem enak učinek. Zaradi odlični mehanskih lastnosti, bi se novi material lahko uporabljal tudi za gradnjo plovil in pri gradnji stavb. Če bo šlo vse po sreči, bi lahko novi material pričeli množično uporabljati že v prihodnjih nekaj letih.


Prijavi napako v članku