Računalništvo, telefonija
13.03.2019 07:02
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tipka Windows kmalu z bralnikom prstnih odtisov?

Bralnik prstnih odtisov v tipki Windows bi močno poenostavil prijavo v operacijski sistem Windows.
Bralnik prstnih odtisov v tipki Windows bi močno poenostavil prijavo v operacijski sistem Windows.

Podjetje Microsoft je nedavno na ameriški patentni urad (U.S. Patent and Trademark Office – USPTO) vložilo nadvse zanimiv patent, ki naj bi nam močno olajšal vsakodnevno uporabo osebnega računalnika. Windows. Njegovi inženirji so namreč vložili patent za bralnik prstnega odtisa, ki naj bi bil vgrajen kar v tipki Windows. To pomeni, da bi bil bralnik prstnih odtisov vedno na dosegu prsta, prijava pa bi s tem bila hitrejša in predvsem enostavnejša, saj uporabniku ne bi bilo treba iskati mesta, kjer se nahaja klasični oziroma ločeni bralnik prstnih odtisov.

Z novim bralnikom prstnih odtisov naj bi bil po mnenju poznavalcev najprej opremljen Microsoftov prenosni računalnik Surface, nekoliko kasneje pa bi ga lahko našli še na tipkovnicah drugih proizvajalcev prenosnih računalnikov in celo računalniških tipkovnic. Novost bi lahko postala celo sestavni del Microsoftovega programa Windows Hello, ki z uporabo biometričnih podatkov popolnoma odpravlja potrebo po uporabi gesel. Ta namreč poleg prstnega odtisa vključuje tudi druge tehnologije, kot na primer prepoznava obraza prek infrardečih kamer.

Microsoft naj bi posebno tipko Windows z bralnikom prstnih odtisov javnosti predstavil še pred letošnjim poletjem. Prvi Surface opremljen z njo pa bi lahko bil naprodaj že letos jeseni. To se bo seveda zgodilo le, če Microsoftovi inženirji pri izdelavi novosti ne bodo naleteli na težave.


Prijavi napako v članku