Računalništvo, telefonija
Telefonija
Slušalke
Triki in nasveti
28.11.2023 12:30
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test Teufel Real Blue Pro – izjemne slušalke v zelo konkurenčnem razredu

Teufel je izven nemških meja manj priljubljen od ostalih proizvajalcev zvočnih naprav, vendar sodeč po testu slušalke Teufel Real Blue Pro merijo zelo visoko.
Teufel Real Blue Pro so odlične brezžične slušalke, ki se lahko zooperstavijo Sonyju in ostalim.
Teufel Real Blue Pro so odlične brezžične slušalke, ki se lahko zooperstavijo Sonyju in ostalim.

Priznam, da pred testom nisem namenjal pretirane pozornosti Teufel slušalkam. Kot rečeno, ne oglašujejo se izven Nemčije, čeprav imajo kar zajeten portfelj – ne samo slušalk, temveč tudi zvočnikov, naprednih zvočnih sistemov, sprejemnikov, opreme za DJ-je in podobno. Niso poceni, kar je lahko dvorezen meč, saj se morajo v višjem razredu soočiti s Sonyjem, Jabro in podobnimi, kar ni lahek izziv.

Poglejmo, kako so se s pritiskom soočile slušalke Teufel Real Blue Pro.

PrednostiSlabosti
Dober, uravnotežen zvok z dobrimi basiVisoka cena
Odlična baterijaANC bi lahko bil boljši
Razmeroma udobnePlastično ohišje
Odlična funkcionalnost 
Privlačen dizajn 

Teufel Real Blue Pro – glavne specifikacije

  • Oblika: brezžične naglavne slušalke
  • Gonilnik: 44 mm
  • Razpon frekvence: od 10 Hz do 21.000 Hz
  • Način povezovanja: Bluetooth, 3,5-mm priključek ali USB-C (za polnjenje)
  • Kodeki: SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive
  • Bluetooth različica: 5.1
  • Baterija: do 44 ur z ANC ali do 56 ur brez ANC-ja
  • Teža: približno 300 g
  • Ostalo: Dinamični bas, Dynamore, povezovanje z več napravami hkrati
  • Cena: 299 € na uradni Teufel strani

Teufel Real Blue Pro – privlačen dizajn, še boljša funkcionalnost

Na začetku sem skorajda mislil, da sem na test spet dobil Philipsove slušalke H8506. Shranjene so v priročni potovalni torbici, zložene so na enak način kot slušalke Philips, na voljo pa so tudi podobni dodatki. Bolj mi pristaja Philipsova kvadratna torbica, po drugi strani pa Teuflova zavzame manj prostora v nahrbtniku ali potovalki.

Podobnosti se tukaj končajo.

V črni barvi izgledajo slušalke zelo premijsko, manj v sivi različici, kjer mi kombinacija golden rose/bakrena in siva ne deluje zmagovito. Izdelava je zelo kakovostna, čeprav plastična. Ogrodje dovoljuje ravno toliko upogibanja, kot ga potrebujemo, še vedno pa je dovolj togo, da me poškodbe ne skrbijo. Plastika je manjše razočaranje, čeprav razumem, da so jo izbrali zaradi teže. Slušalke lahko pričakovano prilagajamo velikosti glave, mehanizem pa deluje zelo zanesljivo.

Ušesne skodelice so zelo udobne tudi med daljšo nošnjo. Tesnijo zelo dobro, kar je odlična novica za ljubitelje pasivnega odpravljanja hrupa iz okolice. Po slabi uri poslušanja glasbe se nisem začel znojiti in nisem začutil nelagodja. Tudi ko sem nosil očala, slušalke niso grobo pritiskale na ogrodje očal.

V mojem primeru bi si želel več togosti od zgornje pene, ki pri daljši rabi ni uspela preprečiti manjšega nelagodja v skalpu. To je pravzaprav moj pomislek pri skoraj vseh podobnih slušalkah, ki sem jih doslej testiral. Nelagodje ni pretirano in nanj ob dobri glasbi zlahka tudi pozabiš, ampak moj pomislek vseeno ostaja.

Slušalke imajo krmilnik

Obožujem pa način, na katerega si je Teufel zamislil funkcionalnost slušalk. Na levi slušalki so gumb za vklop in Bluetooth seznanjanje, USB-C in 3,5-mm priključek. Na desni pa gumb za vklop ANC-ja in priročen krmilnik, ki je tista pika na i, s katero me je Teufel navdušil. Vajen sem, da imajo brezžične slušalke fizične gumbe za upravljanje. Pri nekaterih so te tipke dobro razločne in takoj veš, katero si kliknil, pri drugih pa malo manj.

Krmilnik na slušalkah Teufel Real Blue Pro je do nadaljnjega zame najboljša rešitev, kako upravljati s slušalkami. Če sem želel preskočiti skladbo, je dovolj en kratek poteg. Za preskok na prejšnjo skladbo narediš poteg v obratno smer. Če sem želel samo previti skladbo na določen trenutek, sem držal krmilnik levo ali desno. Za prilaganje glasnosti pa krmilnik potegneš gor ali dol. Vse deluje tako enostavno in intuitivno, da se sprašujem, zakaj tudi ostali proizvajalci ne uporabljajo podobne rešitve. Z daljšim pritiskom krmilnika se vklopi glasovni pomočnik, ki pa se ga nisem pogosto posluževal. Deluje dobro, a krmilnik se mi zdi boljša izbira za upravljanje.

To pa še ni vse. Namesto krmilnika lahko uporabimo tudi upravljanje z dotikom. Dva kratka dotika (na levi ali desni slušalki) privzeto vklopita transparentni način, ki ne blokira zvokov iz okolja. Trije dotiki vklopijo način Dynamore, ki poglobi občutek prostorskega zvoka. Na enak način se lahko tudi odzovemo na telefonski klic. Ukaze lahko po želji zamenjamo, na primer za predvajanje ali preskok glasbe, podobno kot s krmilnikom, vendar manj poglobljeno. Odziv na dotik je takojšen in skorajda brez napak.

Če slušalke snamemo med predvajanjem glasbe, se te samodejno ustavijo in nadaljujejo, ko si jih spet nadenemo. Ne ustavijo pa se, če boste na primer odstranili samo eno slušalko. Teufel Real Blue Pro lahko povežemo tudi z dvema napravama hkrati, na primer s telefonom in prenosnikom. Če boste poslušali glasbo na prenosniku in medtem prejeli klic, se bodo slušalke samodejno preklopile na telefon.

Tukaj jih lahko samo pohvalim. Upravljanje je zares odlično. Če lahko za trenutek dlakocepim, bi si morda pri fizičnem gumbu za vklop ANC-ja (odpravljanje hrupa) želel, da bi slušalke predvajale glas, ki bi mi povedal, katero stopnjo sem vklopil. Trenutno predvajajo le zvok in se moraš zanašati na svoj občutek, da ugotoviš, ali si vklopil nizko, srednjo ali visoko stopnjo odpravljanja hrupa.

Kaj pa zvok?

Kaj naj rečem, za 300 € dobiš to, kar plačaš. Zvok je odličen. Ne glede na zvrst skladbe ali žanr filma so slušalke Teufel Real Blue Pro brez težav dostavile izvrstno kakovost. Visoki toni, srednji toni, nizki toni, vsi so zelo dobro izpostavljeni.

Pred začetkom uporabe priporočam, da si najprej snamete aplikacijo Teufel Headphones. Niti ne zaradi dodatnih funkcij, ampak bolj zato, da zvok dodatno prilagodite svojim ušesom. Na voljo je slušni test Mimi, ki bo testiral odzivnost vašega sluha glede na določene tone. Test traja slabih 5 minut in na koncu boste dobili tri prilagojene profile, ki se zelo dobro prilegajo vašemu slušnemu razponu. Test ni samo marketinška domislica, ampak dejansko deluje. Testiral sem zvok brez in s prilagojenim profilom – razlika je opazna. V mojem primeru so bili bolj izpostavljeni visoki toni, s katerimi sem imel težave med testom.

Z zvokom sem bil resnično zadovoljen. Vokali jasni, basi močni, vendar vseeno ne preveč intenzivni, da bi zadušili ostale zvoke, inštrumentalni glasbeni izseki so bili prav tako dovolj dobro izpostavljeni. Poslušal sem skoraj vse zvrsti glasbe in žanre posnetkov in pri vseh so se slušalke obnesle zelo dobro.

Za igranje iger ne bi bile moje prve kandidatke, a še to predvsem zaradi Bluetooth povezave, zaradi katere lahko pride do občasnih težav z zakasnitvijo.

Odlična baterija, ANC na trenutke premalo intenziven

Baterija lahko z vklopljenim odpravljanjem hrupa (ANC) zdrži do 44 ur, kar je zelo spodobna številka, višja od konkurence. Brez ANC-ja zdržijo več kot 50 ur. Tudi če vam ob neprimernem trenutku zmanjka baterije, lahko uporabite 3,5-mm priključek za kabelsko povezovanje, če le imate pri sebi napravo, ki še vedno premore ta vhod. Če se boste povezovali s kablom, je ta morda prekratek (1 meter) za povezovanje z namiznim računalnikom, razen če ga imate na mizi in ne pod njo. 

Baterija slušalk se polni prek USB-C priključka, ki pa ga ne moremo uporabiti za prenos avdio signala.

ANC lahko prilagajamo med visoko, srednjo in nizko stopnjo, na voljo pa je še poseben Transparenten način. ANC ni najboljši v svojem razredu. V visokem načinu se ob normalni glasnosti še vedno slišijo mehanska stikala tipkovnice, v transparentnem načinu pa sem se moral bolj potruditi, da sem slišal, kaj mi želi povedati partnerka.

V aplikaciji si lahko dodatno prilagajamo izenačevalnik za glasbo po svojem okusu. Dynamore pa vsaj v mojem primeru ne prinese dodatne vrednosti. Občutek prostorskega zvoka je dober tudi brez te funkcije.

Zelo dobre slušalke s hudo konkurenco

Teufel Real Blue Pro so odlične brezžične slušalke. Zmotita me pravzaprav samo nekoliko slabši ANC in razmeroma visoka cena. Trenutno so pri proizvajalcu znižane na 299 € in so tako izenačene z najboljšimi od Sonyja.

Slušalke se bodo obnesle izvrstno tako v rokah vsakdanjega poslušalca kot bolj izkušenega avdiofila.

Imajo pa hudo konkurenco. Sony WH-1000XM4 in WH-1000XM5 ter Sennheiser Momentum 4 so med najbližjimi s podobno ali celo nižjo ceno. Sonyjeve slušalke že dlje časa veljajo za najboljše v tem razredu in imajo večjo prisotnost v Sloveniji. Ampak, če niste naklonjeni ne eni ne drugi znamki, so slušalke Teufel Real Blue Pro enako dober kandidat kot vsi ostali konkurenti.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35