Računalništvo, telefonija
Telefonija
Slušalke
Triki in nasveti
13.11.2023 08:30
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test Sony Inzone H5 – ovira jih slabša cenovna umestitev

Naloga slušalk Sony Inzone H5 je zapolniti vrzel med žičnimi Inzone H3 in brezžičnimi Inzone H7, vendar me pri tem bega njihova cenovna umestitev.
Kako se obnesejo brezžične slušalke Sony Inzone H5?
Kako se obnesejo brezžične slušalke Sony Inzone H5?

Razlika med Sony Inzone H5 in H7 je le slabih 20 evrov, zato je na mestu vprašanje, zakaj ne bi uporabniki enostavno kupili Inzone H7. Preden lahko na to odgovorim, si najprej oglejmo, kaj ponujajo Sony Inzone H5 in jih nato primerjajmo z dražjo različico.

PrednostiSlabosti
Čudovit, moderen dizajnNi Bluetooth povezave
Razmeroma dober zvokNenavadna cenovna umestitev
Nizki zakasnitveni časi 
Solidna avtonomija baterije 
10 minut polnjenja za 3 ure igranja 
Lahke in udobne 

Sony Inzone H5: glavne specifikacije

  • Cena: 150 € (Amazon), 150 € (Mimovrste; niso na zalogi)
  • Povezljivost: 2,4 GHz (USB-A), 3,5-mm priključek
  • Gonilniki: 40 mm
  • Frekvenčni razpon: 5 Hz – 20 kHz
  • Mikrofon: dvosmerni s sistemom umetne inteligence za zmanjšanje šuma
  • Fizični gumbi: vklop/izklop, glasnost, poudarek na klepetu/igri
  • Baterija: do 28 ur
  • Teža: 260 g
  • Platforme: PC, PlayStation 5/4
  • Programska oprema: Sony Inzone Hub

Sony Inzone H5 – dizajn malenkost drugačen, a še vedno privlačen

Sony Inzone H9, H7 in H5 so si na prvi pogled zelo podobne, vendar vseeno najdemo nekaj razlik. Inzone H5 so v celoti oblečene v črno barvo, ki je za mnoge najboljša izbira. Presenetljivo ni nobenih drugih barvnih dodatkov, kot na primer kakšna rdeča, ki bi naredila slušalke malce bolj drzne. A nič ne de, všeč mi je ta uniformiran dizajn, čeprav se še vedno bolj nagibam k beli različici (trenutno v Sloveniji ni na voljo).

Postavitev ušesnih čepkov in naglavnega traku je prav tako enaka. Edina razlika, ki sem jo našel je, da čepki nimajo enake globine kot pri dražjih slušalkah, kar pomeni, da so ušesa bližje samemu gonilniku in ni toliko manevrskega prostora za “dihanje”. Pritisk ni pretiran in po dobri uri ali dveh uporabe nisem začutil nelagodja, vendar to istočasno pomeni, da ni opaznega pasivnega odpravljanja zvoka iz okolice, kar bi lahko zmotilo predvsem tiste, ki bodo slušalke uporabljali v bolj hrupnih okoljih.

Če sem pri Sony H7 in H9 po slabih dveh urah začel čutiti naglavni trak in bi si želel bolj toge peno, teh pripomb tukaj nimam. Sumim, da igra pri tem glavno vlogo občutno nižja teža (260 g). Na vsaki slušalki so drsnik za hitro spreminjanje glasnosti, gumb za vklop/izklop in gumb za spreminjanje poudarka med igro in klepetom. S klikom boste spremenili profil in na primer bolj izpostavili zvok igre in zadušili zvok klepeta iz Discorda ali podobnih programov.

Funkcionalnost je na spodobnem nivoju, pogrešam Bluetooth za prenosljivost

Vse Sony slušalke se lahko povežejo s programsko opremo Inzone Hub, kjer lahko prilagajamo izenačevalnik, dinamični razpon, izbiramo med profili in podobno. Presenetljivo so kljub nižji ceni tudi tukaj omogočili funkcijo prostorskega zvoka (360 Spatial Sound). Funkcija je v določenih scenarijih lahko dobrodošla. Ne gre za placebo učinek, saj je razlika v načinu dostave zvoka kar opazna. Za vklop je potrebno narediti nekaj fotografij ušes, na podlagi katerih potem programska oprema prilagodi zvok. Koliko so moje fotografije dejansko vplivale na zvok, težko rečem. Lahko, da bi tudi brez teh posnetkov dobil enak zvok, a rezultatom ne bom oporekal. Funkcija deluje, čeprav ne vem natančno, kaj se dogaja v ozadju.

Nimam podatkov, ali je prostorski zvok na voljo na konzolah. Pričakoval bi, da ne, ker ni dostopa do aplikacije, a ne bi me presenetilo, če bi Sony funkcijo samodejno vklopil ob povezavi. Na žalost nimam na voljo konzole, da bi to preveril.

Za povezavo sta na voljo USB-A adapter, s katerim se lahko na katerokoli napravo povezujemo brezžično, in 3,5-mm priključek za žično izkušnjo. Pogrešam Bluetooth, kar bi dvignilo uporabnost slušalk na poti oziroma za istočasno povezovanje dveh naprav. USB-A adapter prav tako omeji možnosti, s katerimi napravami se lahko slušalke povežejo oziroma s katerimi se ne morejo – na primer s konzolo Nintendo Switch v prostoročnem načinu uporabe. Je pa izkušnja na PC-ju in PS5 »plug and play«. Na adapterju z drsnikom izbereš PC ali PS5, ga vstaviš v napravo in postopek vzpostavitve je nato samodejen.

Zvok gonilnikov in jasnost mikrofona sta dobra

Ker gre vendarle za gaming slušalke, sem jih večinoma preizkušal z igrami. Za potrebe poslušanja glasbe se največkrat poslužujem earbuds slušalk, ker so bolj udobne, neopazne med nošnjo in jih lahko uporabljam med rekreiranjem, vendar sem tako kot Sony Inzone H7 in H9 tudi te preizkusil tudi za poslušanje glasbe.

Med igro sem bil znova presenečen nad kakovostjo zvoka. Opazi se, da so gonilniki enaki kot pri H7, kajti zvok je na bolj ali manj isti ravni. Manjka jim morda malenkost bolj prodoren bas, ampak to me ni pretirano zmotilo. Z vklopljenim prostorskim zvokom lahko iz slušalk iztržimo največ.

V igrah, kot sta na primer Cyberpunk ali Starfield, se je to najbolj opazilo. Presenetilo me je, koliko zvokov sem uspel slišati okoli sebe in kako natančno sem jih lahko izsledil. Če sem se ustavil sredi natrpane ulice v Night Cityju, sem bil presenečen nad podrobnostmi ambientalnih zvokov. V streljaški igri Apex Legends sem bil znova presenečen (podobno kot pri H7 in H9), kako potopljeno izkušnjo sem doživljal s temi Sonyjevimi slušalkami. Zavedal sem se vsakega izstreljenega naboja, na začetku pa sem se moral navaditi na zvoke, ki jih s svojimi slušalkami (Logitech G432) nikoli nisem slišal, kot je na primer premikanje robotskega skeleta lika Pathfinder. S svojimi slušalkami sem lahko slišal le njegove korake, Inzone H5 (in tudi sovrstnice) pa so mi omogočile, da slišim skoraj vsak zvok tega lika – na primer rožljanje njegovega trupa ali pa žvenketanje njegovih prstov med animacijami. Seveda na samo igranje to ne vpliva, vpliva pa na občutek med igranjem.

Pri poslušanju glasbe nisem zahteven uporabnik in sem zadovoljen z večino slušalk. Res bi moral opaziti ogromne pomanjkljivosti, da bi začel grajati. Bolj se osredotočam na udobje in dolgoživost slušalk, s katerima sem pri Sonyju zadovoljen. Tudi splošna kakovost zvoka bo za večino uporabnikov vrhunska, avdiofili pa morda najdejo kakšno pomanjkljivost, ki jih moj sluhovod ne zazna.

Mikrofon vedno jasno dostavi zvok, všeč mi je njegov zložljiv mehanizem, ki omogoča hiter vklop in izklop. Morda bi si nekateri želeli, da je mikrofon snemljiv. Nisem pa opazil bistvene razlike med mikrofoni (če primerjan slušalke H5, H7 in H9), čeprav ima Inzone H5 vgrajeno umetno inteligenco za odpravljanje šumov.

Baterija je dobra. Po tednu dni redne uporabe (do 2 uri na dan) mi je ostala še vsaj polovica baterije, kar se ujema s Sonyjevimi uradnimi podatki (do 28 ur uporabe). V sili bi jih lahko priklopil za 10 minut in dobil dovolj energije za dodatne 3 ure uporabe.

Ali bi morali razmisliti o nakupu?

Sony Inzone H5 so zelo dobre slušalke. Imajo svoje pomanjkljivosti, s katerimi pa se da živeti. Najbolj me moti njihova cenovna uvrstitev. Pri 150 evrih so dražje od rivalov, ki za do 50 evrov manj ponujajo zelo podobno zvočno izkušnjo. Vrednost slušalk spodkopavajo tudi vrstnice Inzone H7, ki so le dvajset evrov dražje, vendar ponujajo boljšo vsesplošno izkušnjo.

Težko najdem ciljno skupino, kateri bi lahko brez dvoma priporočal te slušalke. Tistim ki iščejo poceni slušalke japonskega proizvajalca, bi morda raje priporočal Inzone H3. So polovico cenejše, sicer niso brezžične, vendar tudi pri Inzone H5 ne pričakujem, da bodo pogosto uporabljene izven pisarne in gaming sobe. Dobra alternativa so tudi Razer Barracuda X/Kaira, serija SteelSeries Arctis in HyperX Cloud Alpha Wireless.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Sony slušalke


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več