Računalništvo, telefonija
11.03.2020 17:33
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla izdelala svoj milijonti električni avtomobil

Tesla izdelala svoj milijonti električni avtomobil
Tesla izdelala svoj milijonti električni avtomobil

Tesla je izdelala svoj milijonti električni avtomobil in tako dosegla enega največjih mejnikov avtomobilske industrije v zadnjih desetih letih. Istočasno so si še utrdili status najuspešnejšega globalnega proizvajalca električnih vozil. Še nekaj let nazaj mnogi niso verjeli, da lahko Tesla tako na veliko proizvaja električne avtomobile, vendar so s tremi programi električnih vozil dokazali nasprotno: Model S, Model X in Model 3.


Še nobeden od avtomobilskih proizvajalcev električnih vozil ni dosegel takšnega mejnika, kar dokazuje, kako uspešno je bilo za Teslo prvo četrtletje letošnjega leta. Lani oktobra je Tesla prehitela kitajsko družbo BYD, ki sicer izdeluje tudi priključne hibride in postala globalno najuspešnejši proizvajalec elektrificiranih vozil. Lani oktobra je bila Tesla še pri 807 tisoč izdelanih vozilih, zdaj so, sodeč po objavi Elona Muska, že presegli mejo milijon izdelanih vozil. Zgolj za občutek naj povemo, da je Tesla leta 2013 proizvedla 34.851 vozil, medtem ko je številka leta 2016 znašala že 200.295. Danes torej en milijon proizvedenih električnih avtomobilov.

Jubilejni milijonti električni avtomobil je bil novi model Y. Za njegove potrebe trenutno gradijo tovarno v Nemčiji, lani so odprli tudi tovarno na Kitajskem. Glede na rast proizvodnje, trenutno dosegajo raven 40 tisoč izdelanih vozil na mesec, že letos pa bi lahko rast proizvodnje dosegla raven 650 tisoč izdelanih vozil letno. Na novi lokaciji naj bi Tesla načrtovala 150.000 proizvedenih avtomobilov v letošnjem letu.


Prijavi napako v članku