Operacijski sistemi
21.04.2010 07:54

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija večkratnega dotika tudi za distribucije Linuxa

Linux konferenca tudi letos gosti okroglo mizo - malo drugače
Linux konferenca tudi letos gosti okroglo mizo - malo drugače

Tehnologija večkratnega dotika (multi-touch) je med uporabniki Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 vse bolj priljubljena, saj lahko z njeno pomočjo na dotik občutljivih zaslonih in prenosnikih kar s prsti urejamo digitalne fotografije, glasbo in filmske posnetke. Po dolgem času suše pa so vendarle na svoj račun prišli tudi uporabniki odprtokodnih operacijskih sistemov Linux.

Programerji podjetja Synaptics so namreč za številne distribucije Linuxa (Chrome OS, Fedora, Ubuntu, RedFlag, SuSE in Xandros) pripravili namensko programsko opremo Gesture Suite, ki preko navigacijske ploščice prenosnih računalnikov omogoča hitro in enostavno upravljanje z digitalnimi fotografijami, glasbo in filmskimi posnetki. Med njimi najdemo dvoprstne funkcije PinchZoom, TwistRotate in PivotRotate ter triprstne funkcije Momentum in ChiralScrolling.

Tehnologija večkratnega dotika (multi-touch) za odprtokodne operacijske sisteme Linux podjetja Synaptics, ki je združljiva s ploščicama TouchPad and ClickPad, naj bi bila na voljo za prosti prenos najkasneje do pričetka poletja. Programska oprema Gesture Suite bo seveda najprej dosegljiva na spletni strani http://www.synaptics.com/.

Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Prijavi napako v članku