Računalništvo, telefonija
25.05.2024 08:14

Deli z drugimi:

Share

Kako močno je ranljiv svetovni splet?

Razvoj interneta je v zadnjih 30 letih dosegel izjemno rast, od 64 kb/s, ki so jih imeli zahtevnejši poslovni uporabniki, do današnjih 1 Gb/s, dostopnih praktično vsakomur. V istem obdobju so ponudniki internetnih storitev svoje hrbtenice povečali s prvotnih 2 Mb/s ali 10 Mb/s na današnjih 100 Gb/s ali več.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Zanesljivost interneta danes igra kritično vlogo. Pred tridesetimi leti je imela zamuda pri dostopu do interneta minimalne posledice, saj sta majhna količina elektronske pošte in pregled spletnih strani lahko počakala nekaj ur ali celo ves dan, ne da bi to vplivalo na poslovanje. V sodobnem času, ko so poslovni procesi podjetij v veliki meri digitalizirani in vse ključne aplikacije shranjene v oblaku, pa že najmanjša prekinitev povezljivosti lahko povzroči obsežne in pogosto katastrofalne posledice za poslovanje.

Številne grožnje podmorskim kablom

Obstajajo številni globalni izzivi za nenehno povezljivost. Najkrajša podatkovna pot med Evropo in Kitajsko, Japonsko ter Korejo poteka čez Rusijo in Ukrajino, kjer bi vojna lahko prekinila te povezave. Podmorski kabli, ki povezujejo Evropo z JV Azijo, prečkajo Rdeče morje, kjer so izpostavljeni terorističnim napadom, ki ne ogrožajo le ladij, temveč tudi popravilo kablov. Eden od ključnih podmorskih kablov, AAE-1, ki povezuje Evropo z JV Azijo, je že mesece nedelujoč zaradi sankcij, ki vplivajo na enega od partnerjev v konzorciju, Yemen Telecom. Premestitev kabla iz jemenskih teritorialnih voda bo trajala vsaj še pol leta.

Ob Afriki smo bili priča nesreči, ko so podmorski plazovi onemogočili delovanje štirih od petih podmorskih kablov. Na srečo so uspeli večino prometa preusmeriti na edini delujoči kabel. Popravilo podmorskega kabla traja 6-8 tednov, saj ga mora opraviti posebej opremljena ladja. Si lahko predstavljate, da je pol Afrike dva meseca brez interneta?

Novi izzivi, ko pridejo kabli na kopno

Dodatna ranljivost obstaja na tako imenovanih pristajalnih postajah, kjer podmorski kabli pridejo na kopno. Te postaje so redke in zelo izpostavljene v primeru terorističnih ali drugih napadov. Statistično gledano je največji izziv za zagotavljanje povezljivosti lokalna zanka, saj ta običajno ni podvojena kot hrbtenične povezave. Največje nevarnosti predstavljajo gradbeni posegi in glodalci. Popravilo napak lahko traja od 6 do 8 ur, kar je razlog, da je za vsakega poslovnega naročnika, odvisnega od telekomunikacijske infrastrukture, nujno zagotoviti vsaj eno dodatno povezavo, ki poteka po drugi trasi. Včasih je dovolj že mobilna povezava. Za sam mehanizem preklopa je več možnosti, odvisno od tega, ali naročnik nudi storitve na strežnikih drugim ali samo dostopa do virov zunaj. V prvem primeru si lahko omogoči oglaševanje IP naslovnega prostora s pomočjo BGP usmerjevalniškega protokola, ki omogoča usmerjevalnikom, da določijo najboljše poti za prehod podatkovnega prometa med omrežji.

Ključne so rešitve, ki lahko prenesejo motnje

“Čeprav tehnologija napreduje z neverjetno hitrostjo, še vedno ostajamo izjemno ranljivi na nepredvidljive dogodke, ki lahko v trenutku prekinejo naše digitalne povezave. Te ranljivosti nas opominjajo, kako ključno je strateško načrtovanje in izvajanje redundančnih sistemov, da zmanjšamo tveganja in ohranimo kontinuiteto poslovanja. Da bi se uspešno spopadli s temi izzivi je nujno, da organizacije razvijajo napredne in prilagodljive telekomunikacijske rešitve, ki lahko prenesejo različne oblike motenj, od naravnih katastrof do tehničnih okvar. Izgradnja trdne, večplastne infrastrukture, ki vključuje redundantne povezave in raznovrstne prenosne poti, je temelj za vzpostavitev zanesljivega poslovnega okolja, ki ne le izboljša odpornost podjetij na potencialne izpade, temveč tudi krepi njihovo sposobnost, da se hitro prilagodijo in okrevajo po nepričakovanih prekinitvah”, je povedal Andrej Boštjančič, direktor podjetja SoftNET.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet satelitski internet

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SoftNET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SoftNET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SoftNET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več