Računalništvo, telefonija
11.02.2019 11:46

Deli z drugimi:

Share

Ta tehnologija skrbi, da v poštni predal Gmail prejmemo manj neželenih sporočil

Elektronski poštni predal Gmail je izjemno učinkovit v boju proti neželenim sporočilom.
Elektronski poštni predal Gmail je izjemno učinkovit v boju proti neželenim sporočilom.

Za računalniško varnost je na svetu zelo slabo poskrbljeno, saj je na črnem trgu na voljo skoraj 100 tisoč strežnikov, ki so okuženi z zlonamerno kodo in so pod nadzorom tako posameznikov kot organiziranega kriminala. Tu gre za tudi računalniške sisteme, ki so večinoma v lastni vlad, podjetji in univerz, uporabljajo pa se predvsem za razpošiljanje neželenih elektronskih sporočil. Medtem ko ta številnim uporabnikom širom sveta močno grenijo življenje, to nikakor ne drži za uporabnike Googlovega elektronskega poštnega predala Gmail.

V okviru nedavne konference je podjetje Google razkrilo, da njihov sistem proti neželeni elektronski pošti odstrani kar 99,9 odstotkov vseh neželenih elektronskih sporočil, pri čemer gre tu za klasična neželena sporočila in tista, ki so opremljena z okuženimi priponkami. V prizadevanju, da bi njihov elektronski poštni predal ostranil še več neželenih sporočil, so programerji podjetja Google pripravili platformo imenovano TensorFlow, ki temelji na osnovi strojnega učenja. Ta vsaj po zagotovili podjetja Google dnevno ostrani s poštnih nabiralnikov uporabnikov storitve Gmail več kot 100 milijonov dodatnih neželenih elektronskih sporočil. Večina teh sporočil sodi v kategorijo tistih, ki jih je težko odkriti, ki imajo skrito zlonamerno vsebino, verižna sporočila ali uporabljajo različne in na novo ustvarjene domene.

Poleg odlične tehnologije za prepoznavo neželenih sporočil platforma TensorFlow podjetja Google zagotavlja tudi bolj poosebljen filter za nezaželena sporočila, ki je pisan na kožo posamičnemu uporabniku. To v praksi pomeni, da je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo podjetju Google v okviru elektronskega poštnega predala Gmail uspelo odstraniti prav vso neželeno elektronsko pošto.


Prijavi napako v članku