Računalništvo, telefonija
24.02.2019 06:29
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Škodljiva koda, ki hitro izprazni baterijo, ustvari visok podatkovni promet …

Okužene aplikacije za Android so bile te prenesene več kot deset milijonov krat.
Okužene aplikacije za Android so bile te prenesene več kot deset milijonov krat.

Varnostni strokovnjaki opozarjajo na novo zlonamerno programsko opremo imenovano DrainerBot, ki se je pojavila na spletni trgovini Google Play in je namenjena mobilnim napravam Android. Čeprav je podjetje Google okužene aplikacije, kot na primer Perfecta365, Draw Clan of Clans in druge že odstranil s spletne trgovine, so bile te prenesene več kot deset milijonov krat. Zaradi tega so varnostni strokovnjaki prepričani, da se je z novo mobilno zlonamerno kodo okužilo več milijonov uporabnikov pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android.

Čeprav je delovanje škodljive mobilne programske kode DrainerBot prikrito, lahko uporabniki mobilnih naprav Android njeno delovanje zaznajo posredno. Zmogljivost pametnega mobilnega telefona ali tabličnega računalnika se občutno zmanjša, avtonomija delovanja je precej krajša kot običajno ter poraba podatkovnega prometa se znatno poveča. Škodljiva koda lahko namreč na dan prenese tudi do 10 gigabajtov podatkov, kar se seveda na koncu pozna na računu za storitve mobilne telefonije.

Škodljiva programska oprema DrainerBot je torej ena izmed redkih nadlog za uporabnike mobilnih naprav Android, ki lahko uporabniku povzroči veliko finančno škodo. Stroški za mobilni internet lahko na koncu meseca znašajo tudi več 100 evrov, ključno vlogo pa seveda igra tu paket, ki ga ima uporabnik sklenjenega s ponudnikom mobilnih storitev. Čeprav naj bi za tem »napadom« stala nizozemska družba Tapcore, ta krivdo zavrača in je že sprožila preiskavo, ki naj bi pokazala, kdo stoji za omenjeno zlonamerno kodo.


Prijavi napako v članku