Računalništvo, telefonija
10.08.2009 12:47
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Superračunalnik v čipu vse bližje

Laserska svetloba naj bi v bližnji prihodnosti nadomestila elektriko.
Laserska svetloba naj bi v bližnji prihodnosti nadomestila elektriko.

Strokovnjaki ameriške univerze Arizona State University in tehnične nizozemske univerze Technical University of Eindhoven so naznanili, da jim je uspelo odkriti način, kako izdelati integrirano vezje, po katerem se bo namesto elektrike pretakala laserska svetloba. Nova tehnologija, ki temelji na osnovi polprevodnikov in žlahtnih kovin, naj bi v bližnji prihodnosti omogočila celo izdelavo izjemno zmogljivih superračunalnikov velikosti današnjih prenosnikov.

Laserska svetloba namreč odpravlja številne pomanjkljivosti električnih sistemov kot so segrevanje, izguba podatkovnih paketov pri prenosu, izguba moči na daljših razdaljah in podobno. Poleg tega naj bi uporaba novih čipovij zmanjšala porabo električne energije za kar 90 odstotkov in občutno znižala stroške izdelave zmogljivih računalniških sistemov.

Novo tehnologijo bi lahko uporabili tudi za namene zagotavljanja hitrejšega dostopa do svetovnega spleta preko optičnih povezav. Na prve tovrstne komercialne naprave pa bo žal potrebno še nekoliko počakati, saj naj bi bili dokončno nared šele čez pet do deset let.


Prijavi napako v članku