Programska oprema
Varnost
09.02.2024 07:16

Deli z drugimi:

Share

STOP ransomware napadom z Endpoint zaščito

Ransomware napadi ostajajo številka 1 med napadi in kršitvami v letu 2023.

Ransomware napadi oz. napadi z izsiljevalsko programsko opremo so trenutno ena najbolj donosnih metod kibernetskega kriminala. Napadalci podatke držijo kot “talce” in za vrnitev zahtevajo odkupnino. Ta sprememba vpliva na ogromno manjših podjetij, ki se jim je do sedaj zdelo, da so premajhni, sedaj pa so ravno tako na udaru napadov.

Kako se zaščititi in preprečiti napad

Pri ransomware napadih je pomembno, da se napad prepreči še preden se zgodi. Enkrat, ko je napadalec v sistemu, je že prepozno, saj se je šifriranje že začelo. Cene napada so ogromne, zato je najboljša zaščita preventiva. WatchGuard ponuja edinstvene zaščite v obliki zaščitnih plasti, ki vključujejo desetine naprednih tehnologij. Večina ključnih tehnologij je zajetih v njihov EPDR produkt, ki je odlična zaščita za vsa manjša in srednja podjetja, saj nudi širok nabor tehnologij in posledično pokrije velik del preventivnih ukrepov pred kibernetskimi napadi.

Močan sistem za upravljanje gesel omogoča, da so vsa gesla shranjena pod enim glavnim ključem, omogoča tudi samodejno izpolnjevanje obrazcev, opozarja na podvojena gesla …

Implementacija večfaktorske avtentikacije je rešitev, ki zagotavlja, da napadalec samo z ukradenimi poverilnicami ne more vstopiti v sistem, saj zahteva še dodatno dokazovanje identitete uporabnika.

Contextual detections je zaščita končnih točk, ki vključuje zaznavanje vedenja za preprečevanje in blokiranje napadov brez datotek na podlagi zaznave konteksta. Kontekst se zaznava glede na skripte, kar zagotavlja telemetrijo, to pa izboljšuje zaščito.

Decoy datoteke za vabo so za spremljanje, ali se katere datoteke spremenijo. Če se, se datoteko takoj pošlje mehanizmu za zaznavanje vedenja, da bo to dejanje razvrščeno kot ransomware.

Tehnologija za preprečevanje izkoriščanja je pomembna za preprečevanje premikov napadalca znotraj omrežja. Dopolnjuje rešitev za upravljanje popravkov in ščiti pred nepopravljenimi aplikacijami.

Zero-Trust storitev omogoča, da so napadi pod nadzorom v realnem času. Vsaka neznana aplikacija je zavrnjena, dokler ni potrjena kot zaupanja vredna s tehnologijo strojnega učenja ali kibernetskih strokovnjakov.

Zaščita RDP računalnik preklopi v način za zadrževanje napada, ko računalnik prejme več neuspešnih poskusov povezave. Tako je dostop blokiran za zunanje IP-je. V kolikor je uspešen poskus prijave iz računa, ki prej večkrat ni bil uspešen, se šteje, da je račun ogrožen.

Tehnologija proti zlonamerni programski opremi za odzivanje na poskuse napadov vključuje dvostopenjsko avtentikacijo, varni načini zagona ter tehnologijo ELAM za pooblaščen dostop.

Upravljanje popravkov je pomembno, saj napadalci iščejo luknje v sistemih, ki bi jih lahko izkoristili. Bistveno je, da se ranljivosti pogosto preverja in se popravki izvedejo čim prej.

Zaščita pred lažno identiteto avtomatsko blokira URL-je z lažnimi identitetami, kar zmanjša verjetnost, da uporabnik klikne na povezavo, ki je ne bi smel.

S Threat-Hunting storitvijo strokovnjaki iščejo sumljive dejavnosti ter jih kategorizirajo glede na stopnjo zaupanja. To je še posebej uporabno za LotL tehnike napadov brez datotek.

Zaščita pred omrežnimi napadi omogoča, dase s pregledovanjem prometa grožnje odkrijejo in preprečijo. Napadi se pogosto začnejo, ko napadalci izkoristijo ranljivosti izpostavljene internetu.

Izolirajte končne točke ter omejite napadalca pred okužbo celotnega omrežja tako, da onemogočite notranje premike napadalca z enega računalnika na drugega.

Ukrepi za sanacijo s “shadow-copies”. Ransomware napadi poleg šifriranja podatkov želijo uničiti še vse varnostne kopije. Ustvarite zasenčene varnostne kopije, ki bodo dodatno zaščitene še s tehnologijo za preprečevanje poseganja.

Aktivirajte vse preventivne tehnologije, saj je to najučinkovitejši način zaščite pred vsemi digitalnimi grožnjami, ki iz dneva v dan napredujejo. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več