Računalništvo, telefonija
17.07.2017 11:27

Deli z drugimi:

Share

Ste vedeli, da mobilni telefoni spreminjajo način kako hodimo?

Uporaba mobilnega telefona med hojo lahko zmanjša našo pozornost tudi za 61 odstotkov!
Uporaba mobilnega telefona med hojo lahko zmanjša našo pozornost tudi za 61 odstotkov!

Da pretirana uporaba mobilnih telefonov lahko povzroči zdravstvene težave, kot so otrdel vrat zaradi nepravilne drže telesa in krči v rokah zaradi prekomernega tipkanja, je že znano dalj časa. Raziskovalci britanske univerze Anglia Ruskin University pa so nedavno prišli celo do spoznanja, da uporaba pametnih mobilnih telefonov spreminja način, kako hodimo. Do tega zaključka so raziskovalci prišli na način, da bo izbrani skupini prostovoljcev zadali nalogo, da premagovati ovire na cesti medtem ko pišejo ali berejo kratko sporočilo SMS, telefonirajo ali pametnega mobilnega telefona sploh ne uporabljajo.

Rezultati omenjene raziskave so presenetile celo raziskovalce, saj so pokazali, da se pozornost ljudi na cesti pri uporabi pametnega mobilnega telefona lahko zmanjša tudi za 61 odstotkov. Uporaba mobilnih telefonov največ težav povzroča tistim, ki med hojo pišejo kratka sporočila SMS, saj se morajo osredotočati na to, kakšen gumb na navidezni tipkovnici bodo morali pritisniti, pri tem pa se je izredno težko osredotočiti na samo hojo. Zaradi zmanjšane pozornosti pa se lahko zgodi, da uporabnik ne opazi ovire pravočasno, kar se lahko konča tako s poškodbo soudeleženca v primeru ali pa resne poškodbe ali celo smrti uporabnika.

Ker je uporaba mobilnih telefonov med hojo vse bolj pogosta, ne preseneča, da so nekatera večja mesta širom sveta zanje pripravila posebne pločnike. Ti uporabnikom telefonov močno olajšajo hojo med uporabo naprave, saj so opremljeni s puščicami, ki označujejo smer hoje in so praktično razdeljeni na dva dela, in sicer enega za pešce brez mobilnega telefona in enega za tiste z telefonom, pri čemer je imel slednji opozorilo, da tam hoja poteka na lastno odgovornost. Občinski veljaki nizozemske občine Bodegraven-Reeuwijk pa so pred časom celo sprejeli odločitev za postavitev posebnih semaforjev, ki so prilagojeni neprevidnim uporabnikom pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav. Novi semaforji so bili postavljeni v okviru projekta “+ Light Line” in so opremljeni z močnimi svetili LED, ki na pločnik zarišejo rdečo ali zeleno črto. Gre pravzaprav za dodatno luč na semaforju, ki jo bodo neprevidni uporabniki mobilnih naprav zagotovo opazili, saj imajo oči pogosto uprte v tla.

Ker je uporaba pametnega mobilnega telefona med hojo zelo nevarna, vam priporočamo, da ga vsaj med hojo ne uporabljate. V nasprotnem primeru namreč tvegate poškodbo ali v najslabšem primeru celo smrt.


Prijavi napako v članku