Računalništvo, telefonija
13.03.2019 00:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Soustanovitelj Instagrama priznal, da je Snapchatu ukradel idejo za Stories

Soustanovitelj Instagrama priznal, da je Snapchatu ukradel idejo za Stories
Soustanovitelj Instagrama priznal, da je Snapchatu ukradel idejo za Stories

O tem, da je Instagram od Snapchata prekopiral Stories, je bilo že veliko govora, sedaj pa privrženci Snapchata ponovno prihajajo z besedo na dan, saj sta Instagramova soustanovitelja, Kevin Systrom in Mike Krieger, na dogodku South by Southwest (SXSW), nekoliko nespretno govorila ravno o tem, kaj ju je pripeljalo do lastnosti “Instagram Stories”, ki je družbeno omrežje popestrila leta 2016.

Soustanovitelja sta govorila o tem, kako sta si želela povečati avtentičnost Instagrama, in sicer tako, da bi zajela več vsakdanjih trenutkov iz življenja uporabnikov. Systrom je bil na tej točki še posebej zanimiv, kajti poleg vsega je izpostavil še en faktor, ki je bil delno povod za “Instagram Stories”. “Dolgo časa so naši (Instagram) uporabniki v svoje profile dodajali Snapchat povezave. Zelo jasno se je pokazalo, da uporabniki želijo ti dve aplikaciji povezati. Vse, kar smo storili, je bilo to, da smo uporabnikom dali, kar so si sami želeli”, je povedal Systrom.

Prej omenjene Snapchat povezave so ekipi Instagramovih inženirjev dale vedeti, kaj želijo uporabniki. Instagram jim je to lastnost dal, in sicer tako, da je še sam zgradil svojo verzijo “Snapchat Stories”. So torej pri Instagramu zgolj kopirali Snapchat?

Systrom se jasno zagovarja, da temu ni tako. Snapchat je “Stories” predstavil leta 2013. Lastnost s strani uporabnikov ni takoj požela odobravanja, vendar pa se je sčasoma dobro prijela. Leta 2017 je kar 25 % vseh “Snapov” bilo objavljenih v obliki “Stories”. S pomočjo navidezne resničnosti, filtrov in povsem pionirske izkušnje je Snap počasi prehajal v obdobje, ki so ga analitiki poimenovali “eksplozija uporabnikov” – ta se potem na koncu ni zgodila.

Facebook je preko Instagrama pozno v letu 2016 izdal “Stories” in kmalu za tem še bolj interaktivne lastnosti, ki so izhajale direktno iz Snapchata. Na koncu si lahko na Instagramu delal vse kot na Snapchatu. V začetku leta 2017 je imel “Instagram Stories” 200 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov “Stories”, kar je več kot je bilo vseh Snapchat uporabnikov skupaj. Ob prihodu “Stories” na Insagram je ta dobil popolno premoč nad Snapchatom, tudi med njihovo najbolj množično populacijo, najstniki.


Prijavi napako v članku