Računalništvo, telefonija
25.05.2019 09:11
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Snapchatovi zaposleni so imeli dostop do vašega računa!

Trenutno še ni znano, koliko uporabniških računov spletne storitve Snapchat he bilo dejansko zlorabljenih.
Trenutno še ni znano, koliko uporabniških računov spletne storitve Snapchat he bilo dejansko zlorabljenih.

Družbeno omrežje Snapchat je med uporabniki mobilnih naprav že dalj časa zelo priljubljeno, saj gre eno najbolj popularnih mobilnih aplikacij za pošiljanje sporočil, ki čez nekaj časa “izginejo”. Kar 37 odstotkov uporabnikov priljubljenega družbenega omrežja je mladih starosti med 18 in 24 let, v zadnjem času pa hitro narašča tudi število uporabnikov starih do 35 let. Zato so mnogi prepričani, da Snapchat vsekakor sodi med družbena omrežja prihodnosti, kar ga seveda dela zanimivega tudi za oglaševalce oziroma podjetja, katerih vsebina je primerna za deljenje z javnostjo tudi prek Snapchata.

Težava pa je v tem, da tudi podjetje Snapchat naj bi z osebnimi podatki uporabnikov ravnalo v nasprotju z dobro poslovno prakso in seveda zakonodajo. Zanesenjaki spletnega portala Motherboard so namreč razkrili, da naj bi zaposleni podjetja Snapchat redno dostopali do uporabniških računov uporabnikov njegovih storitev, in sicer preko posebnega programskega orodja SnapLion. Slednja je bila izdelana na zahtevo ameriške vlade in sicer z namenom, da bi podjetje hitro zbralo podatke v primeru prejema zahteve.

Na žalost pa je bilo programsko orodje SnapLion zlorabljeno s strani zaposlenih, ki so brez večjih zadržkov pregledovali uporabniške račune izbranih uporabnikov. Med zlorabljenimi podatki najdemo celo trenutno lokacijo uporabnika, njegovo telefonsko številko in elektronski poštni naslov. Podjetje Snapchat se je pričakovano zavilo v molk, več o tej aferi pa naj bi bilo znanega v prihodnjih nekaj tednih. Prepričani smo, da bo priljubljeno družbeno omrežje skoraj zagotovo pod drobnogled vzel tudi varuh osebnih podatkov.


Prijavi napako v članku