Poslovne rešitve
28.09.2022 07:35

Deli z drugimi:

Share

Slovenija je ena od gonilnih sil digitalne transformacije v regiji

Digitalizacija je preplavila vse panoge. Podjetij, ki so sposobna z odliko pokriti celoten cikel razvoja digitalnih rešitev, ni veliko. Se pa lahko s tem pohvalijo v Endavi, čemur pritrjujejo tako partnerji kot poslovni rezultati.
Remi Savu, regionalni direktor Endave za regijo Adriatik Foto: Endava
Remi Savu, regionalni direktor Endave za regijo Adriatik Foto: Endava

Podjetje Endava v 21 državah po svetu zaposluje več kot 11.000 IT strokovnjakov. Tudi v Adriatik regiji je eden največjih ponudnikov IT storitev in zaposlovalcev na tem področju. Z regionalnim direktorjem Endave, Remijem Savujem, smo se pogovarjali o rezultatih podjetja v preteklem finančnem letu, globalnih izzivih industrije, poslovanju v Adriatik regiji in Sloveniji ter o tem, kako Endava vidi prihodnost dela v IT panogi.

Endava po objavljenih finančnih rezultatih prvih treh kvartalov preteklega leta raste v vseh regijah in vertikalah. Kako komentirate rezultate?

Povpraševanje po naših storitvah narašča predvsem zaradi tehnoloških sprememb, kot so oblačne storitve, razvoj avtonomnih vozil, brezstično plačevanje, pritiski v dobavnih verigah in podobno. Zaradi našega strokovnega znanja v različnih industrijah in kakovostnih inženirskih izdelkov se je na nas kot strateškega partnerja obračalo vse več strank. Posledica tega so odlični rezultati. Pričakujemo, da se bo celoletni prihodek gibal nekje med 772 in 774 milijoni evrov, kar pomeni približno 46-odstotno rast v primerjavi z lani.

Kolikšen je prispevek Adriatik regije k uspehu celotne skupine?

Adriatik regija in vse posamezne države v njej imajo v Endavi strateško vlogo. Vsak del naše skupine je bil vanjo skrbno umeščen in se razvija kot del celote. Poleg tega, da smo na tem področju odkrili izjemno nadarjene in zavzete ljudi, smo vzpostavili tudi močne vezi z lokalnimi univerzami in alternativnimi izobraževalnimi ustanovami.

Naš namen je, da v regiji Adriatik rastemo in hkrati prispevamo k razvoju celotnega IT trga ter ustvarjamo zanimive karierne priložnosti za naše zaposlene.

Kateri so največji dosežki Endave v preteklem finančnem letu?

Poudaril bi tri. Decembra lani smo dosegli mejnik, ko je število zaposlenih preseglo deset tisoč, danes pa nas je v globalnih, medfunkcijskih ekipah že več kot 11 tisoč. Drugi uspeh je razširitev poslovanja na nove trge, in sicer v Avstralijo, Kanado, Mehiko, na Poljsko in Bližnji vzhod. Tretji dosežek pa je uspešna vpeljava hibridnega dela. Kombinacija dela na daljavo in v pisarni našim zaposlenim omogoča, da so karseda najboljši.

Na čem Endava gradi svojo konkurenčno prednost?

Endava ustvarja okolje in kulturo, ki spodbujata uspeh zaposlenih, prav tako pa skrbimo za svoje stranke in z njimi gradimo dolgoročne poslovne odnose. Pri nas se vse vrti okrog ljudi. Omogočamo jim, da hitro napredujejo v svoji karieri, dobro opremljeni z znanjem in praktičnimi izkušnjami. Posledično odlično opravljajo delo, stranke pa se prav zato k nam vračajo z novimi željami. Endava raste, kar zaposlenim odpira priložnosti za karierno napredovanje.

Posebej moram izpostaviti, da se 30-40 % naših novih sodelavcev pridruži Endavi prek programa priporočil. To je močan element Endavine kulture in ključen pokazatelj, da so naši zaposleni zelo zadovoljni.

Kako se soočate s trenutnimi globalnimi izzivi?

Kljub vsem izzivom smo uspeli konstantno nadgrajevati poslovanje in zaposlovati. Prvič: pandemija je pospešila naše poslovanje. V tem posebnem kontekstu se je digitalna transformacija, ki bi se zgodila v sedmih letih, izvedla v sedmih mesecih. Kar naenkrat smo bili del izredno dinamičnega trga. Drugič: rusko-ukrajinska kriza je poskrbela za dodatno nestabilnost, vendar na srečo do danes ni imela bistvenega vpliva na finančne rezultate družbe Endava. Ravno nasprotno, bili smo deležni povpraševanja potencialnih strank, ki nameravajo nadomestiti prejšnje ekipe v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji.

Remi Savu, regionalni direktor Endave za regijo Adriatik

Kako pomagate svojim strankam pri teh izzivih?

Verjamemo, da je prvi pogoj za gradnjo ali razvoj tehnologije oziroma digitalnega poslovanja kombinacija poslovnih in tehnoloških zmogljivosti. Na eni strani torej zmogljivosti za razvoj unikatne izkušnje in na drugi strani inženirsko znanje svetovnega razreda. Samo tovrstna organizacija je sposobna zgraditi robustne platforme, ki zdržijo dolgoročno. Mi smo ravno nekje na sredini. Ena izmed glavnih lastnosti, ki nas razlikuje od drugih, je, da pokrivamo celoten življenjski cikel razvoja digitalnih rešitev. Strankam lahko ponudimo multidisciplinarne ekipe, ki so sposobne izpeljati kompleksne projekte.

Kateri so največji problemi na področju digitalizacije, s katerimi se podjetja soočajo v teh negotovih časih?

Lanska Gartnerjeva raziskava je kot največjo oviro za hitrejšo digitalizacijo navedla pomanjkanje kadrov. Leta 2020 je ta izziv na prvo mesto postavilo štiri odstotke IT odločevalcev, lani pa je ob enakem vzorcu vprašanih ta delež poskočil kar na 64 odstotkov. Tudi letos je izpostavljena težava daleč pred vsemi, denimo pred stroški vpeljave z 29 odstotki in varnostnimi tveganji s sedmimi odstotki. Z uvedbo hibridnih zaposlitev in zaposlitev, ki v celoti potekajo na daljavo, se je konkurenca na trgu dela še bolj zaostrila, saj lokacija ni več glavni dejavnik pri iskanju določene zaposlitve. Potem pa so tukaj še naraščajoči stroški, ki jih povzročajo višje plače in potreba po uporabi novih tehnologij, kar na koncu vpliva na stroške vpeljave in draži digitalno transformacijo. Nenazadnje pa moramo omeniti tudi povečanje varnostnih tveganj, ki jih morajo obravnavati vsi deležniki, ki so del IT industrije.

Kakšna je Endavina strategija na področju razvoja digitalnih rešitev?

Jedro naše strategije predstavljajo partnerski odnosi s strankami. Endava zagotavlja vrhunske inovativne projekte, ki spodbujajo rast in novo uporabniško izkušnjo. Naša sposobnost podpore strankam od idejne faze do produkcije nas razlikuje od konkurence in nas naredi privlačnega strateškega partnerja. To vodi v rast prihodkov na račun povečanja obsega dela z obstoječimi strankami in akvizicijami novih podjetij.

Kakšen potencial ima slovenski trg na področju IT storitev?

Slovenija je ena od gonilnih sil digitalne transformacije v regiji. Tukaj se ukvarjamo s projekti, ki spreminjajo prihodnost bančništva in plačilnih storitev, med drugim pa vidimo velik potencial na področju maloprodaje in ostalih storitev.

Kakšni so vaši razvojni načrti v regiji in Sloveniji?

Primarni cilj, ki ga imamo v Sloveniji in Adriatik regiji, je postati izbrani delodajalec za ljudi v industriji in obdržati to pozicijo tam, kjer smo prisotni že dalj časa. V mestih, kjer smo prisotni, bomo še naprej večali svoje kapacitete. Kjer bomo prepoznali talent, pa se bomo konstantno osredotočali na odpiranje novih lokacij.

Kmalu se boste tako v Mariboru kot v Ljubljani preselili na novo lokacijo. Kako bodo videti Endavini novi »post-covid« prostori in kako se bo spremenil način dela?

V Endavi verjamemo, da je prihodnost dela v fleksibilnosti – kombinaciji prednosti, ki jih prinaša delo na daljavo in sinhronizaciji potreb ekip. Naše analize in raziskave so pokazale, da je skrivnost uspeha v personaliziranem odnosu med tema dvema elementoma. Dejstvo je, da je vsaka ekipa unikatna in ima različne potrebe. To je temelj hibridnega sistema dela, ki ga vpeljujemo, seveda pa se bomo glede na izkušnje iz prakse še naprej sproti prilagajali. Naše pisarne so se tako spremenile in v središče postavile kolaboracijo in druženje s sodelavci. Temu modelu in filozofiji bodo sledile vse lokacije po svetu. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Endava PLC
Za več informacij so vam na voljo pri Endava PLC
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Endava PLC? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več