Računalništvo, telefonija
28.01.2018 09:11
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenija izgubila prvi bančni avtomat za nakup Bitcoinov

Od leve proti desni: Ram Budime, direktor podjetja Bitins Ltd,  Aleš Merčun, vodja razvoja Keas d. o. o.,  in dr. Jaka Vadnjal, predsednik uprave LON-a.
Od leve proti desni: Ram Budime, direktor podjetja Bitins Ltd, Aleš Merčun, vodja razvoja Keas d. o. o., in dr. Jaka Vadnjal, predsednik uprave LON-a.

Konec septembra lani je Hranilnica LON d. d. omogočila nakup Bitcoina na klasičnih bankomatih in tako postala prva bančna inštitucija na svetu, ki je na klasičnih bankomatih omogočala nakup kriptovalut. Na izbranih bankomatih je bil mogoč gotovinski in kartični nakup Bitcoinov s tako imenovanim Bitins kuponom. Kupci so lahko tako na bankomatu s kartico ali gotovino kupili Bitins kupon in ga v zameno za Bitcoine unovčili na spletni strani www.bitins.net. Bitins kuponi so sicer omogočali tudi nakup drugih kriptovalut, kot je na primer Ethereum.

Čeprav je Hranilnica LON decembra lani, ko je bila rast Bitcoinov izredna in evforija kupcev na vrhuncu, prodala za 300 tisoč evrov vrednotnic, se je nekaj hudo zalomilo, saj je nedavno sporočila, da nakupi kriptovalut na njenih bankomatih niso več mogoči. Neuradno naj bi bila ta odločitev povezana z zahtevami Banke Slovenije, saj hranilnica naj ne bi predhodno pridobila soglasja za prodajo kriptovalut prek svojih bankomatov. To pomeni, da naj bi v Banki Sloveniji prodajo Bitcoina enačili z finančnimi ponudbami.

Zelo verjetno pa se bo Hranilnica LON zdaj na odločitev Banke Slovenije pritožila. Nakup kriptovalut na Petrolu na drugi strani naj ne bi bil ogrožen, saj Petrol nastopa le v vlogi trgovskega posrednika in zaradi tega ni deležen nadzora s stani Banke Slovenije.


Prijavi napako v članku