Računalništvo, telefonija
28.05.2014 12:28

Deli z drugimi:

Share

Skrb za podatke je na vesti slehernega informatika

Družba S&T Slovenija je za upravitelje IT slovenskih podjetij in IT-strokovnjake organiziralo dogodek z naslovom Visoka razpoložljivost in enostavnejše upravljanje podatkov. Na njem so strokovnjaki podjetij Brocade in Hitachi Data System domačim informatikom predstavili novosti iz sveta naprednih orodij za nadzor in upravljanje napak ter predstavili rešitve s področja visoko razpoložljivih diskovnih sistemov.
Skrb za podatke je na vesti slehernega informatika
Skrb za podatke je na vesti slehernega informatika

Teo Peternelj, svetovalec s področja rešitev Hitachi Data Systems za napredno hrambo in upravljanje podatkov, je udeležencem predstavil najboljše prakse in strategije na področju obvladovanja podatkov. Količine podatkov v poslovnih okoljih namreč pospešeno naraščajo, informatiki v podjetjih pa se soočajo z izzivi, kako obvladati vse bolj razdrobljene strukturirane in nestrukturirane podatke.

V preteklosti so različne vrste podatkov podjetja obvladovala z različnimi rešitvami, zato se medsebojno niso povezovale in so predstavljale pravcate podatkovne otočke. Danes IT-okolja uporabljajo drugačno tehnološko strategijo. Informatiki si prizadevajo za virtualizacijo IT-virov, saj so nato ti lažje obvladljivi, prilagodljivi in nadgradljivi. Temu trendu sledijo tudi platforme za hrambo podatkov. S centralizacijo in virtualizacijo hrambe podatkov, lahko podjetja še bolje izkoristijo obstoječe zmogljivosti ali pa temeljito nadgradijo okolje za shranjevanje podatkov. Najnovejše rešitve s področja hrambe podatkov, ki se uporabljajo v produkcijskih okoljih, kjer strežejo več poslovnim aplikacijam hkrati, že uporabljajo predvsem flash pomnilnik, za kar najhitrejše delovanje in obdelavo podatkov. V nadaljevanju je Peternelj predstavil možnosti avtomatizacije rešitev za varno hrambo podatkov in njihovo obnovo v primeru katastrofe. Rešitve Hitachi Data Systems ne blestijo le na področju strojne (vrhunski krmilniki), temveč tudi programske opreme, saj informatikom, ki so zadolženi za absolutno varnost podatkov v poslovnih okoljih, omogočajo enostavnejše upravljanje in nadzor tako notranjih kot zunanjih virov hrambe podatkov.

Tomazs Pokora, sistemski inženir iz podjetja Brocade, je udeležencem predstavil številne prednosti uporabe tehnologije Fibre Channel, ki se uporablja tako na področju hrambe podatkov kot tudi omrežnih rešitev, saj zagotavlja kar se da hitre prenose podatkov med strežniki in sistemi hrambe podatkov. Peta generacija tehnologije Fibre Channel zmore prenose do 16 Gb/s, zato je idealna za prenose podatkov med podatkovnimi centri in sistemi. Po zaslugi obvladovanja enkripcije in algoritmov za stiskanje podatkov lahko pomembno zmanjša količino podatkovnega prometa.

Brocadov strokovnjak se je strinjal z ugotovitvami domačih informatikov, da jim prenos ogromnih količin podatkov po omrežjih predstavlja velike izzive, še posebno v primerih, ko naletijo na morebitne težave. Kompleksnost IT-infrastrukture in uporaba virtualizacijskih tehnologij v sodobnih podatkovnih centrih sta namreč znatno otežili nadzor podatkovnega prometa, posledično pa je tudi odkrivanje vzrokov za težave oteženo. Brocade je prav v ta namen razvil orodje za nadzor omrežja SAN Fabric Vision, ki upraviteljem pomaga pri izogibanju težavam in zagotavljanju maksimalne razpoložljivosti aplikacij ter hrambe podatkov. Pokora je informatikom predstavil načine, kako si lahko poenostavijo upravljanje svoje v omrežje povezane hrambe podatkov ter jo naredijo kar najbolj razpoložljivo različnim sistemom in aplikacijam, vse to ob nižjih operativnih stroških. Celovita rešitev namreč stalno analizira delovanje omrežnih stikal in upravitelje obvesti o zaznanih težavah, še preden bi te lahko prerasle v krivce za podatkovni zastoj in slabše delovanje omrežja.

www.snt.si

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku