Programska in razvojna orodja
14.02.2024 08:30
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se splača vložiti v Google One AI Premium?

Google Gemini Advanced je končno na voljo, zdaj pa je vprašanje, ali se splača vložiti nekaj denarja za njegovo uporabo.

Google je v zadnjem času bil zelo zaseden s svojo AI ponudbo, Bard je preimenoval v Gemini, razvil je Android aplikacijo in še veliko več. Zdaj je prvič na voljo tudi plačljiva naročnina, kar pomeni, da imamo še enega dodatnega akterja, med katerimi izbiramo.

Pa si poglejmo, kaj prinaša nova plačljiva AI platforma, kakšne lastnosti ponuja in prednosti, ki jih lahko od nje pričakujete. Torej, tukaj je Google One AI Premium …

Google One AI Premium: cena in dostopnost

Google One AI Premium je že na voljo in stane $19,99 na mesec. Za razliko nekaterih drugih Google One načrtov tega ne moremo plačati na letni ravni, da bi tako dobili popust, lahko pa naročnino kadarkoli prekinemo.

V času pisanja članka Google ponuja brezplačno dvomesečno testno obdobje, ko Google One AI Premium lahko preizušate in se na koncu obdobja odločite, ali je to prava izbira za vas. Plačilne načrte lahko primerjate na Google One strani, kjer med drugim lahko sklenete tudi vse naročnine.

Google One AI Premium: lastnosti in prednosti

Najprej dobite 2TB prostora za shranjevanje, ki ga lahko uporabite v različnih Googlovih storitvah: Gmail, Google Drive in Google Photos. To je definitivno dodaten razlog za nadgradnjo, če vam brezplačnih 15GB seveda ni dovolj.

Kot boste lahko opazili obstja raznolik izbor Google One naročnin, ki nudijo vse od 2TB do 30TB prostora za shranjevanje. Vseeno pa je samo Google One AI Premium naročnina, ki pride z vsemi “Gemini Advanced” lastnostmi.

Poleg prostora za shranjevanje vse Google One naročnine nudijo prioritetno podporo, 10% povrnitve denarja v Google Store trgovini, dodatne Google Photos urejevalne lastnosti (med drugim Magic Eraser), storitev, ki spremlja potencialne zlorabe osebnih podatkov in uporabo storitve Google One VPN.

Ne glede na vse do sedaj napisano pa tale članek verjetno berete zaradi AI lastnosti kajne? Ključni del Google One AI Premium je dostop do Gemini Advanced: to pomeni najzmoglivejšo verzijo modela Google Gemini, znanega tudi kot Ultra 1.0. Za lažjo predstavo si lahko zamislite ChatGPT Plus in brezplačen ChatGPT. Google je s svojim AI modelom pripravil podobno stvar.

Google opisuje svoj Gemini Ultra 1.0 kot model sposoben najbolj kompleksnih opravil – opravil, ki vsebujejo tekst, slike in kodo. “Gemini Advanced” omogoča daljše pogovore, prav tako pa bolje razume tudi kontekst. Torej, če želite največ, kar Google trenutno ponuja na AI področju, potem je to zagotovo prava izbira.

Največji model Ultra 1.0 je prvi, ki je pri MMLU (množičnem večopravilnem razumevanju jezika) presegel rezultate človeških strokovnjakov. Pri MMLU se za preverjanje znanja in sposobnosti reševanja problemov uporablja kombinacija 57 predmetov – vključno z matematiko, fiziko, zgodovino, pravom, medicino in etiko,” piše Googlov izvršni direktor Sundar Pichai.

Aplikacija Google Gemini za Android in funkcije Gemini vgrajene v aplikacijo Google za iOS so na voljo vsem, ne glede na to, ali plačujejo naročnino ali ne – enako velja za spletni vmesnik. Če pa ste naročeni na premijski načrt, boste na vseh teh mestih imeli dostop do zmoglivejšega model Ultra 1.0.

Integracija Gemini-ja z Googlovimi aplikacijami za produktivnost, kot so Gmail, Google Docs, Google Meet in Google Slides, bo na voljo “kmalu”, pravi Google, in ko bo na voljo, jo boste dobili kot del naročnine Google One AI Premium. Gemini vam bo pomagal pri sestavljanju e-poštnih sporočil, oblikovanju diaprojekcij itd.

Gre za preoblikovanje funkcij Duet AI, ki jih je Google za uporabnike svojih aplikacij in so zdaj znane pod imenom Gemini for Workspace uvedel že prej. Ne glede na to, ali ste fizični uporabnik ali poslovni uporabnik, boste lahko ta integrirana AI orodja dobili, če se naročite na Google One AI Premium.

Torej, poleg standardnega Google One s kapaciteto 2 TB je glavna ugotovitev ta, da imate dostop do najnovejših in najboljših Googlovih funkcij Gemini AI, podjetje pa obljublja, da bo v prihodnosti na voljo še veliko več.

Končna ocena

Po eni strani se zdi Googlov dvomesečni brezplačni preizkus One AI Premium (ki vsebuje Gemini Advanced) za tiste, ki si želijo najmočnejših orodji umetne inteligence, ki so trenutno na voljo, brez dvoma prava izbira. Seveda pa potem ne smemo pozabiti preklicati nadaljevanja trajanja naročnine.

Dejstvo pa je tudi to, da je Gemini Advanced še v zelo zgodnji fazi. Trenutno ga še ni mogoče preizkusiti ali primerjati z orodji, kot je ChatGPT Plus. Tudi njegova integracija z Googlovimi aplikacijami bo šele “kmalu na voljo”, za zdaj ne vemo, kdaj se bo to zgodilo.

Na prvi pogled se zdi, da Gemini Advanced počasi postaja konkurenca, ki lahko tekmuje s ChatGPT Plus pri zahtevnih nalogah, kot sta kodiranje in napredno reševanje problemov. Prav tako naj bi se lepo povezal z Googlovimi aplikacijami. Da bi ocenili, kako dobro, bomo morali še malo počakati. Vsekakor pa je brezplačni preizkus na voljo za tiste, ki se želijo takoj potopiti v orodje.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več