Računalništvo, telefonija
16.06.2014 12:33

Deli z drugimi:

Share

Šahovski turnir med Slovenijo in Srbijo podprli srbski minister za izobraževanje in veleposlanika obeh držav

Šahovski turnir med Slovenijo in Srbijo podprli srbski minister za izobraževanje in veleposlanika obeh držav
Šahovski turnir med Slovenijo in Srbijo podprli srbski minister za izobraževanje in veleposlanika obeh držav

V soboto se je na lokacijah podjetja Comtrade v Ljubljani in Beogradu odvijal šahovski turnir med Slovenijo in Srbijo, ki so ga podprli pomembni gostje. V Ljubljani so zbrane nagovorili srbski veleposlanik, Njegova ekscelenca Aleksandar Radovanović, podpredsednik Šahovske zveze Slovenije, g. Mirko Bandelj, in Matej Šošterič, direktor poslovanja v podjetju Comtrade. V Beogradu so se dogodka udeležili minister za izobraževanje, dr. Srđan Verbić, slovenski veleposlanik, Njegova ekscelenca Franc But, predsednik Šahovske zveze Srbije, Miroslav Kopanja, in generalna sekretarka Evropske šahovske zveze, Sava Stoisavljević. Ob pozdravu udeležencev so vsi govorci poudarili pomen šaha tako kot športa kot dejavnosti, ki bistveno vpliva na razvoj logičnega razmišljanja in zmožnosti načrtovanja pri otrocih ter jim daje smernice tudi za soočanje z drugimi življenjskimi dogodki.

Prijateljski turnir v šahu med Slovenijo in Srbijo za otroke do 18 let je potekal s pomočjo spletnega šahovskega programa ChessOk, med igro pa so jih preko video prenosa in spletne aplikacije spremljali starši, prijatelji ter bratje in sestre na obeh lokacijah. Turnir se je začel s prvo potezo veleposlanikov na šahovnicah z belimi figurami.

V Ljubljani se je zbralo 12 tekmovalcev: 6 deklic in 6 dečkov, starih od 8 do 18 let, vsi državni prvaki in 2 podprvaka. V Beogradu se je tekmovanja prav tako udeležilo 6 deklic in 6 dečkov, ki so na državnih tekmovanjih osvajali najvišja mesta. Prvo prednost Sloveniji je skupaj s svojo žirafo prinesla najmlajša tekmovalka, 8-letna Vesna Mihelič. Pri dekletih je zmagala Slovenija s 3,5 proti 2,5, med fanti pa Srbija s 4,5 proti 1,5. Končni rezultat je bil 8:4 za tekmovalce iz Srbije, ki so ob zaključku turnirja zasluženo slavili zmago. Otroci komaj čakajo povratni dvoboj, načrtujejo pa se tudi podobni projekti z ostalimi državami.

Mirko Bandelj, podpredsednik šahovske zveze Slovenije:

»Mnogi se sprašujejo ali je šah šport. Šah je več kot le šport. Z igranjem in učenjem šaha se pri otrocih razvija koncentracija, potrpežljivost, vztrajnost, vizualizacija, abstraktno in logično razmišljanje. Naučijo se pretehtati različne možnosti in načrtovati vnaprej. Šah razvija tudi otrokovo osebnost: domišljijo in ustvarjalnost, človeka kot osebnost, samomotivacijo, spodbuja radovednost, občutek samozaupanja in pozitivno samopodobo, komunikacijske spretnosti, sposobnost trdega dela, predanost, teženju k izpopolnjevanju, učinkovito spoprijemanje s stresom, sprejemanje odločitev in odgovornosti, občutek, da je trdo delo nagrajeno, omogoča nenevarno sproščanje agresije, uči pošteno borbo in borbenost, občutek pripadnosti, omogoča veselje, druženje, potovanja… in otroci pri tem uživajo!


Poleg vsega lahko šah igramo kjerkoli. Dandanes se je zelo razširilo tudi igranje šaha preko interneta. Obstaja ogromno šahovskih serverjev, kamor se šahist lahko kadarkoli priklopi in že naslednjo sekundo igra šah z nekom z drugega dela sveta brez kakršnihkoli ovir in stroškov. Tudi današnji dvoboj je potekal preko interneta in ne vidim nobenih ovir, da ne bi mogli kaj podobnega večkrat ponoviti. Veseli me, da je bila tokrat naš nasprotnik Srbija, kjer imajo zelo bogato šahovsko tradicijo in ogromno šahovske literature, iz katere so se učili tudi vsi naši velemojstri.«

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku