Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Projektorji
Življenjski slog
11.05.2022 13:14

Deli z drugimi:

Share

Zakaj izbrati projekcijsko platno namesto televizorja ali interaktivnega zaslona?

Kaj izbrati, če iščete zaslonsko rešitev bodisi za konferenčno sobo, šolsko učilnico ali morda domačo dnevno sobo?

Najprej bi pomislili na televizor za dnevno sobo, profesionalne interaktivne zaslone pa za pisarne, javna mesta in učilnice. Obe rešitvi sta smiselni in razumljivi. Vsaka ponuja svoje prednosti, na koncu pa je odvisno od vas, kaj potrebujete. Obstaja tudi tretja rešitev. Projekcijska platna odpravijo nekatere pomanjkljivosti zgornjih sistemov in dodajo nekaj svojih prednosti: velikost slike, ki je večja od kateregakoli televizorja, razširljivost brez potrebe po nakupovanju dodatne zunanje opreme, odprava napak z razmerjem stranic, če se program razlikuje od geometrije televizorja in še več.

Hkrati pa zagotavljajo boljše razmerje med naložbo in zmogljivostjo. Če združite začetne stroške nakupa platna in projektorja, boste zelo težko premagali vrednost projekcijskega platna v primerjavi z največjim televizorjem ali interaktivnim zaslonom.

Kaj so projekcijska platna?

Projekcijska platna so velika odsevna površina, običajno bela, ki so pritrjena na steno ali strop na določeni razdalji od digitalnega ali filmskega projektorja. Uporabljajo se za namene zabave, usposabljanja, izobraževanja ali prodajnih predstavitev. V primerjavi z golo steno ima projekcijsko platno večjo odbojnost, kar pomeni, da je slika bolj svetla in pride do večjega izraza. Platno zagotavlja tudi bolj enotno slikovno površino in bolj realistične barve.

Obstaja kar nekaj vrst projekcijskih platen: platno s stojalom, talno platno, namizno platno, platno s fiksnim okvirjem, motorizirano in ročno platno. Ročno platno je stenski ali stropni zaslon z ročnim mehanizmom za spust in dvig zaslona. Številna ročna platna, kot na primer Projecta ProScreen CSR, so opremljena s t. i. Controlled Screen Return (CSR) oziroma nadzorovanim vračanjem platna. Vzmetni mehanizem poskrbi, da ob dvigu platna le-ta ne povzroči močnega »zaskoka«. Poleg tega so ročna platna, torej z ročnim mehanizmom, stroškovno bolj prizanesljiva od motoriziranih.

Kaj morate upoštevati pred nakupom projekcijskega platna?

Pri izbiri projekcijskega platna morate upoštevati kar nekaj parametrov. Za kaj potrebujete projekcijsko platno? Za domači kino, izobraževanje, konferenčne sobe, učilnice? Katera velikost je primerna za vaše potrebe? Ne smete pozabiti tudi na razmerje stranic, robove, ločljivost in podobno.

Kaj sploh je razmerje stranic? Razmerje stranic na ročnih platnih je enako kot razmerje stranic na televizorjih in monitorjih. 16 : 9 in 4 : 3 sta dve pogosti razmerji, za kateri ste verjetno že slišali. Gre za razmerje med širino platna in njegovo višino. Želeli boste izbrati platno, ki se ujema z izvornim razmerjem stranic vašega projektorja. HD projektorji (720p ali 1080p) so v večini primerov naklonjeni razmerju 16 : 9, multimedijski projektorji v formatu XGA pa 4 : 3. WXGA in WUXGA projektorji pa uporabljajo razmerje 16 : 10. 4K projektorji so lahko 16 : 9 ali 17 : 9. O tem se lahko prepričate, tako da pogledate najvišjo izvorno ločljivost svojega projektorja in uporabite aplikacijo za ugotovitev ustreznega razmerja stranic.

Kakšno velikost bi morali iskati? Odvisno od vaših potreb, razpoložljivega prostora in projektorja. Seveda bi si želeli čim večji zaslon, vendar se pred tem prepričajte, da bo projekcijsko platno ustrezalo vašemu prostoru. Še posebej v domačih multimedijskih prostorih je lahko prostorska stiska večja kot v poslovnih konferenčnih prostorih, ki so zasnovani za večje število ljudi. Prav tako razmislite o postavitvi platna. Ali je dovolj visoko, da je celotna površina vidna vsem udeležencem? Ali je dovolj oddaljeno od stranskih sten, da omogoča ugodne kote gledanja?

Kakšna površina platna je najbolj ugodna? Siva, perla, mat bela … možnosti je veliko. Klasična mat bela je v večini primerov najbolj varna odločitev, saj je najbolj vsestranska. Druge površine platna lahko v določenih situacijah zagotovijo boljše rezultate, vendar pri tem sklenejo nekaj kompromisov, kot na primer slabše kote gledanja.

Katero ročno projekcijsko platno izbrati?

Tokrat smo za Vas izpostavili kakovostna ročna stensko/stropna projekcijska platna proizvajalca Projecta serije PROSCREEN CSR.

Začnimo najprej z ročnimi platni z razmerjem stranic 16 : 10 in črnimi robovi, ki so primerna za različne situacije in prostore. Združljiva so s projektorji ločljivosti WXGA in WUXGA.

Naslednja kategorija so ročna projekcijska platna z razmerjem stranic 16 : 9 s črnimi robovi in dodatnim nastavljivim padcem platna. Primerna so za projektorje ločljivosti Full HD. Poleg poslovnih prostorov pa so priljubljena tudi za domači kino.

Potem so tu še ročna projekcijska platna brez črnih robov v formatu 4 : 3, ki pokrivajo različne potrebe in zahteve uporabnikov ter so poleg formata 4 : 3 primerna tudi za formata 16 : 9 in 16 : 10.

Vsa ročna projekcijska platna so opremljena tudi z mehanizmom CSR za varno vračanje platna v ohišje.

Še vedno ne veste, katero ročno projekcijsko platno je pravo za Vas?

Za še več informacij in za svetovanje o ročnih platnih obiščite spletno stran www.teksel.si ali pokličite na telefonsko številko 01 620 77 25.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
laserski projektorji Teksel projektor

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TEKSEL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TEKSEL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

teksel-logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TEKSEL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

ZASLON TELECOM d.o.o.

Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 563 43 30
Zaslon Telecom razvija visokotehnološke rešitve za brezpapirno poslovanje, CTI tehnologije ter interaktivne rešitve na dotik. Več