Računalništvo, telefonija
21.12.2011 09:54

Deli z drugimi:

Share

Robot, naredi mi sendvič!

A ne bi bilo lepo imeti robotskega kuharskega pomočnika za pripravo pokovke in sendvičev?
A ne bi bilo lepo imeti robotskega kuharskega pomočnika za pripravo pokovke in sendvičev?

Robotika je močno napredovala. V zadnjih nekaj letih smo namreč videvali robote, ki lahko kosijo travo, plešejo, zlagajo nogavice, plezajo po lestvah in se celo sami učijo. Roboti sicer postajajo vse bolj priljubljeni tudi kot pomočniki pri hišnih opravilih. Medtem ko smo doslej videvali le bolj ali manj neuporabne robote, sta dva inženirja iz minhenske tehnične univerze (Technical University of Munich) pripravila dva nadvse zanimiva kuharska pomočnika iz železa in elektronike.

Robotska kuharska pomočnika nista od muh, saj sta se »naučila«, kako se pripravlja sendviče. Najbolj zanimivo je predvsem to, da robota ne delujeta po vnaprej zapisanem postopku oziroma programu. Za premikanje po prostoru in prijemanje predmetov se namreč poslužujeta Microsoftovega krmilnega sistema Xbox Kinect. Medtem ko je prvi robot »specializiran« za pripravo pokovke, je drugi mojster v pripravi sendvičev. Oba robota dobro poznata vse korake, ki so potrebni za pripravo jedi za zabavo.

Vsekakor je zanimivo videti, kako robotska kuharska pomočnika izvajata relativno zelo zapletene kuharske postopke na način, da na koncu pripravita odlično oziroma skoraj popolno končno jed. Videoposnetek robotskih kuharskih pomočnikov »v akciji« je dosegljiv na spletnem naslovu http://goo.gl/Fp2hE. Bodite pozorni na ukazno vrstico, ki jo nadobudni inženir iz minhenske tehnične univerze vnese v 47-sekundi. Ta vas bo zagotovo nasmejala do solz.


Prijavi napako v članku