Strojna oprema
04.08.2021 06:58
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi robot, ki je samostojno pretekel 5 kilometrov

Nedvomno se bomo vsi strinjali, da je robotika v zadnjih nekaj letih močno napredovala. To so že večkrat dokazali inženirji tehnološkega podjetja Boston Dynamics, saj so v sodelovanju z raziskovalno agencijo ameriškega ministrstva za obrambo razvili številne napredne robotske sisteme. V zadnjem času so postali že tako dovršeni, da so sposobni izvajati celo trike oziroma opravila, ki jih ne zmorejo niti ljudje, zaradi česar se jih mnogi celo bojijo.

Še korak dlje pa so naredili raziskovalci ameriške univerze Oregon. Ti so razvili avtonomnega robota, ki je samostojno pretekel pet kilometrov. Robota je na omenjeni univerzi razvila družba Agility Robotics, projekt pa je z milijonom ameriških dolarjev financirala ameriška vojaška agencija za napredne tehnologije DARPA. Robot, imenovan Cassie, je bil prvič predstavljen že leta 2017, vendar je od takrat bistveno nadgrajen in znatno izboljšan. Nadgradnje strojne in programske opreme so mu omogočile, da lahko samostojno preteče razdaljo petih kilometrov brez vmesnega polnjenja.

Robot Cassie je pet kilometrov pretekel v 53 minutah. To pomeni, da je tekel s hitrostjo začetnika rekreativca, kar je malo hitreje od hitrosti povprečne človeške hoje. Skupni čas vključuje tudi dva padca robota na poti. Enkrat je padel zaradi pregrevanja vgrajenega računalnika, drugič pa zato, ker je prehitro vstopil v oster ovinek. Mnogi so sicer prepričani, da se bomo v ne tako daljni prihodnosti s takšnimi roboti srečevali precej pogosteje in marsikje v vsakdanjem življenju.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

WLAN-SAT, Aleksander Marzidovšek s.p.

Krasna 5, 2319 Poljčane, Tel: 040 222 266

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668