Računalništvo, telefonija
04.03.2019 07:52
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft se ne bo odrekel poslu s Pentagonom

Microsoftovi zaposleni so se množično uprli poslu z ameriško vojsko, a vodstvo se ne da.
Microsoftovi zaposleni so se množično uprli poslu z ameriško vojsko, a vodstvo se ne da.

Pred kratkim smo poročali o tem, da vse več zaposlenih pri podjetju Microsoft od vodstva zahteva prekinitev nedavno sklenjene pogodbe z ameriško vojsko, saj se ne strinjajo s tem, da bi bila njihova očala za navidezno resničnost HoloLens namenjena ubijanju ljudi. Zaposleni bi namreč raje videli, da se njihov izdelek uporabljala kot orodje za pomoč bodočim kirurgom, arhitektom, glasbenikom in za druge poklice. Ker je bila pogodba z ameriško vojsko sklenjena brez predhodnega posvetovanja z zaposlenimi, ti zahtevajo neodvisno zunanjo preiskavo etičnega ravnanja v podjetju in seveda morebiten odstop vseh vpletenih s sporni posel.

Vodstvo podjetja Microsoft se z “uporom” zaposlenih nikakor ne strinja, ampak posel z ameriškim zunanjim ministrstvom celo brani. Prvi mož računalniškega giganta Satya Nadella je v izjavi za javnost namreč zapisal, da je podjetje z ameriško vojsko dejansko sklenilo strateško sodelovanje, njihova tehnologija pa bo pripomogla k zaščiti svobode, ki jo uživajo Američani. Zato mora vojska, ki brani državo, imeti dostop do najboljše tehnologije in do izdelkov podjetja Microsoft.

Microsoft se poslu z ameriško vojsko seveda ne bo odrekel tudi zaradi denarja, saj je ameriško obrambno ministrstvo od računalniškega giganta kupilo kar 100 tisoč očal za razširjeno resničnost HoloLens, in sicer v skupni vrednosti preračunanih 422 milijonov evrov. Ameriška vojska bo očala za razširjeno resničnost Microsoft HoloLens uporabljala tako v bojnih misijah kot pri usposabljanju. Ta bodo vojakom na misijah omogočila, da bodo že na daljavo prepoznali sovražnika in temu primerno prilagodili taktiko napada. Microsoftova tehnologija bo vojakom dejansko posredovala kakovostne informacije, ki so ključ za sprejemanje pomembnih odločitev na terenu, ko sodobna tehnologija ni vedno na dosegu rok.


Prijavi napako v članku