Računalništvo, telefonija
28.02.2020 09:14

Deli z drugimi:

Share

Procesorji ARM za prenosnike Apple MacBook?

Prenosniki Apple MacBook Pro 2015 z originalno baterijo ne smejo na letalo.
Prenosniki Apple MacBook Pro 2015 z originalno baterijo ne smejo na letalo.

Vse več uporabnikov prenosnih računalnikov se zanima za prenosnike z operacijskim sistemom Windows 10, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesor s sredicami podjetja ARM. Ti izdelki so namreč postali povsem primerljivi z osebnimi računalniškimi sistemi in to predvsem na račun vse bolj zmogljivih mobilnih procesorjev. Ker ti procesorji (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjajo običajno različico sistema Windows, to pomeni, da lahko za nameček z njimi poganjajo prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86.

Zaradi tega ne presenečajo govorice, daj naj bi procesor ARM v svoje prenosne računalnike vgradilo tudi podjetje Apple, in sicer za prenosnike družine MacBook Air. To sicer ne bi bilo nekaj nenavadnega, saj jedra ARM že najdemo v Applovih mobilnih procesorjih, ki se uporabljajo za pametne mobilne telefone iPhone in tablične računalnike iPad. Z uporabo procesorjem ARM bi lahko podjetje Apple pridobilo nekaj prednosti pred prenosnimi računalniki Windows, saj so ti po zmogljivosti že na zelo visoki ravni.

Ali se bo podjetje Apple dejansko odločilo za procesorje ARM, bo seveda razkrito šele v prihodnjih nekaj mesecih. Računalniški gigant namreč ne rad govori o razvoju in inovacijah, preden so njegovi izdelki nared za prodajo.


Prijavi napako v članku