Facebook
19.07.2016 11:19
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj se zgodi s profilom na družbenih omrežjih, ko umrete?

Kaj se zgodi s profilom na družbenih omrežjih, ko umrete?
Kaj se zgodi s profilom na družbenih omrežjih, ko umrete?

Neizogibno je, da nekdo, ki ima v lasti takšne ali drugačne profile na družbenih omrežjih, umre. Vprašanje pa je, kaj se zgodi z vsemi temi neaktivnimi profili in nepredstavljivo količino podatkov o določeni osebi? Najbolj razširjeno družbeno omrežje Facebook je, kar zadeva vprašanja smrti, v smislu organizacije daleč pred konkurenco.


“Legacy contact” shema na Facebooku je tista, ki izkušnjo izgube najbližjih poizkuša narediti čim bolj diskretno in žalujočim prijazno. Jasmine Probst, odgovorna za vsebinsko strategijo pri Facebooku, je za portal “Tech Radar” razložila, da so se pri dizajnu izpostavljene sheme fokusirali na dve zadevi: izbor zapuščinskega kontakta in čim enostavnejše upravljanje profila po smrti. Vaš zapuščinski kontakt (“legacy contact”) lahko izberete pod rubriko nastavitve (“settings”) in varnost (“security”). Tam lahko izberete nekoga, ki lahko vaš profil spremeni v “memorialen profil”. Ta kontakt bo prav tako imel dostop do vaših slik, med drugim bo imel tudi pravice za prenos vseh objav in slik.


Če slučajno ne želite, da kdorkoli opravlja vlogo zapuščinskega kontakta, ima Facebook opcijo, ki po vaši smrti enostavno izbriše profil, vendar bo nekdo še vedno primoran sporočiti Facebooku novico o vaši smrti. Po drugi strani pa obstajajo družbena omrežja, ki se s to težko življenjsko izkušnjo ne ukvarjajo. Recimo Instagram, ki je v lasti Facebooka, nima takšne ali podobne sheme kot je “legacy contact” shema.


Prijavi napako v članku