Računalništvo, telefonija
07.06.2019 06:25

Deli z drugimi:

Share

Preveč interneta negativno vpliva na naše možgane

Preveč interneta škodi naši koncentraciji in spominu.
Preveč interneta škodi naši koncentraciji in spominu.

Danes si življenje brez dostopa do svetovnega spleta že težko predstavljamo, saj ga že na vsakem koraku uporabljamo tako za opravljanje dela kot za preživljanje prostega časa in zabavo. Ker pa nam je dostop do svetovnega spletna vedno na voljo in od njega postajamo vse bolj odvisni, so raziskovalci univerz a Avstraliji in Združenem kraljestvu opravili raziskavo z namenom, da bi ugotovili, ali internet vpliva na naše možgane in v kolikšni meri.

Omenjena raziskava je žal pokazala, da prekomerna uporaba svetovnega spleta ni zdrava za človeške možgane. Raziskava, v kateri je sodelovalo več sto anketirancev, je namreč pokazala, da imajo ljudje, ki uporabljajo internet, precej manj spomina in koncentracije kot tisti, ki internet uporabljajo zmerno ali redko. To bi lahko bil torej eden od glavnih razlogov, da mlajše generacije, rojene v zadnjih 25 letih, delujejo in se obnašajo »drugače« od starejših generacij.

Pretirana uporaba svetovnega spleta vpliva tudi na našo sposobnost ohranjanja koncentracije na določeno nalogo, saj smo pri uporabi računalnika vedno izpostavljeni številnim motilnim elementom. Najbolj ranljivi pri tem pa so seveda otroci, ki šele razvijajo koncentracijo in druge duševne sposobnosti. To naj bi bil tudi razlog, zakaj bi morali otrokom omejiti dostop do svetovnega spleta.

Da bi zmanjšali morebitne negativne učinke intenzivne uporabe interneta, strokovnjaki priporočajo, da se osredotočimo na vadbo in tehnike “internetne higiene”, ki vključujejo zmanjševanje večopravilnosti ter izogibanje uporabi pametnih naprav zvečer. Hkrati bi morali povečati neposredno druženje z drugimi ljudmi ter več časa preživeti v družbi družine in prijateljev.


Prijavi napako v članku