Računalništvo, telefonija
11.12.2019 07:15

Deli z drugimi:

Share

Pozor na lažno elektronsko sporočilo v imenu Univerze v Ljubljani!

Če naletite na podobno lažno elektronsko sporočilo, ga nemudoma izbrišite.
Če naletite na podobno lažno elektronsko sporočilo, ga nemudoma izbrišite.

Domišljija spletnih kriminalcev tako rekoč ne pozna meja, pogosto pa se celo zdi, da so vsaj korak pred ponudniki varnostnih rešitev. Na primer nadvse zanimive goljufije z lažno elektronsko pošto pa nas je nedavno obvestila Univerza v Ljubljani. V izjavi za javnost so namreč zapisali, da je doslej že veliko podjetij, institucij in posameznikov v Sloveniji prejelo lažno elektronsko sporočilo, ki naj bi bilo poslano z elektronskega naslova Univerze v Ljubljani: rektor@uni-lj.si. Skupaj z elektronsko pošto je seveda na voljo tudi datoteka, ki je pričakovano okužena z zlonamerno programsko kodo.

Spletni kriminalci seveda uporabljajo lažen elektronski naslov, pri čemer naj bi šlo tu za spletne kriminalce, ki so locirani na ozemlju Latvije. Analiza prejete datoteke s strani Univerze v Ljubljani je pokazala, da je v elektronskem sporočilu pripeta datoteka, ki je okužena z zlonamerno kodo LokiBot. Tu gre za zlonamerni program, ki beleži vse naše aktivnosti na tipkovnici ter je priročen za pridobivanje gesel, hranjenih v nameščenih spletnih brskalnikih. Vsi zbrani podatki žrtve pa so nato pričakovano poslani na oddaljeni strežnik, kjer postanejo dostopni spletnim kriminalcem.

V primeru okužbe na Univerzi v Ljubljani priporočajo, da računalniški sistem nemudoma izklopite iz računalniškega omrežja ter ponovno namestiti operacijski sistem. Uporabnikom, ki takšno sporočilo prejmejo, pa priporočajo tudi pregled računalnika s posodobljenim protivirusnim programom, četudi priponke v sporočilu niso odpirali. Pri tem seveda ne gre pozabiti niti na posodobitev operacijskega sistema in odstranitev vseh programov, ki jih dejansko ne potrebujemo.


Prijavi napako v članku