Računalništvo, telefonija
14.01.2017 13:01
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 tehnoloških trendov v letu 2017

..Kakšna tehnologija bo krojila naša življenja v prihodnosti?..
V letošnjem letu bodo prevladovali predvsem navidezna resničnost, razširjena resničnost in avtonomna vozila.
V letošnjem letu bodo prevladovali predvsem navidezna resničnost, razširjena resničnost in avtonomna vozila.

Tehnologija je vse bolj povezana z našim življenjem, zato je analitska hiša Ericsson ConsumerLab predstavila novo izdajo svojega letnega poročila o trendih, ki nas čakajo v letošnjem letu. Kot je razvidno iz poročila, bo v letošnjem letu umetna inteligenca imela zelo pomembno vlogo na naše vsakdanje življenje, saj jo bomo srečevali tako v službi kot pri preživljanju prostega časa. Poleg tega kar 35 odstotkov naprednih uporabnikov interneta želi, da umetna inteligenca »deluje« kot svetovalec na delovnem mestu, eden od štirih vprašanih pa bi rad z umetno inteligenco nadomestil vodstveni kader.

V nadaljevanju si poglejmo deset ključnih potrošniških trendov za letošnje leto in trendov, ki nam bodo skoraj zagotovo krojili življenje v bližnji prihodnosti.


Umetna inteligenca na vseh področjih

Več kot 35 odstotkov naprednih uporabnikov interneta želi, da umetna inteligenca »deluje« kot svetovalec na delovnem mestu, eden od štirih vprašanih pa bi rad z umetno inteligenco nadomestil vodstveni kader. Hkrati pa je več kot polovica anketirancev izrazila bojazen pred tem, da bo zaradi robotov in umetne inteligence prišlo do množične izgube delovnih mest v številnih panogah.

Hitrejše uvajanje interneta stvari

Potrošniki vse pogosteje uporabljajo samodejne aplikacije, s čimer se spodbuja hitrost razvoja t. i. interneta stvari. Dva od petih anketirancev celo menita, da potrebujemo pametne mobilne telefone, ki bi se samodejno naučili njihovih navad in celo namesto njih opravljali enostavnejša opravila.

Pešci želijo samodejno vozeče avtomobile

V bližnji prihodnosti morda ne bomo več potrebovali voznikov avtomobilov. Kar eden od štirih pešcev bi se počutil precej bolj varno pri prečkanju ceste, če bi na njih vozila avtonomna vozila. Kar 65 odstotkov anketirancev pa bi se raje vozila v avtonomnih vozilih kot pa bili vozniki v klasičnih avtomobilih.

Navidezna resničnost

Skoraj štirje od petih uporabnikov navidezne resničnosti menijo, da že čez tri leta ne bo mogoče več ločiti navidezne resničnosti od resničnega sveta. Polovica vprašanih pa se zanima za rokavice in čevlje, ki bi omogočali interakcijo oziroma upravljanje z navideznimi predmeti.


Tableta proti slabosti zaradi tehnologije

Ker avtonomni avtomobili postajajo realnost, se bodo zagotovo kmalu povečale težave s slabostjo pri vožnji. Kar trije od desetih vprašanih so bili prepričani, da bodo zato potrebovali tableto proti slabosti. Eden od treh anketirancev pa želi, da bi bilo kmalu mogoče kupiti tudi tablete proti slabosti za tehnologijo navidezne in razširjene resničnosti.

Varnostni paradoks pametnih naprav

Več kot polovica vprašanih že uporablja pametne alarmne sisteme, ki jih uporablja preko pametnih mobilnih telefonov ter na njih prejema tudi obvestila. Za razliko od tistih, ki menijo, da se čutijo varnejše s pametnimi alarmnimi sistemi in pametnimi mobilnimi telefoni, trije od petih menijo, da je tveganje za varnost večje, saj se zanašajo zgolj na svoj telefon.

Družbeni silosi

Družbena omrežja so postala eden vodilnih silosov naše družbe. Eden od treh anketirancev je priznal, da so družbena omrežja njegov glavni in hkrati tudi edini vir za novice. Tudi več kot eden od štirih vprašanih je prepričan, da ima med svojimi stiki pomembnejše osebe, kot so na primer lokalni politiki.


Razširjena osebna realnost

Več kot polovica vprašanih bi rada uporabila očala za razširjeno resničnosti z namenom osvetlitve temne okolice in za označevanje nevarnosti. Več kot tretjina vprašanih bi rada celo odstranila moteče elemente iz svoje okolice ter jih nadomestila s čim prijaznejšim.


Večja zasebnost

Dva od petih naprednih uporabnikov interneta želita uporabljati samo storitve, ki so v celoti šifrirane. Kljub temu so mnenja deljena. Skoraj polovica želi le razmeroma dobro zasebnost pri uporabi katerekoli spletne storitve, medtem ko več kot tretjina vprašanih meni, da zasebnosti na spletu ni več mogoče doseči.


Visoka tehnologija za vse

Več kot 40 odstotkov naprednih uporabnikov interneta želel kupiti vse svoje izdelke od petih največjih IT podjetij. Med njimi pa trije od štirih verjamejo, da bo to postala resničnost že v naslednjih petih letih.

Pri tem velja omeniti, da so globalne raziskovalne dejavnosti podjetja Ericsson Consumerlab med nami prisotne že več kot dvajset let. Letošnje poročilo pa temelji na podatkih iz spletne ankete naprednih uporabnikov interneta v 14 velikih mest širom sveta, ki je bila izvedena oktobra leta 2016. Čeprav je v raziskavi sodelovalo »le« 27 milijonov ljudi, so njihova mnenja ključna za razumevanje prihodnjih trendov na področju tehnologije.


Prijavi napako v članku