Računalništvo, telefonija
25.10.2019 06:12

Deli z drugimi:

Share

Je podjetju Google končno uspel kvantni preboj!

Pri podjetju Google pa zatrjujejo, da jim je kot prvim na svetu uspelo doseči tako imenovano kvantno premoč na področju kvantnih računalnikov.
Pri podjetju Google pa zatrjujejo, da jim je kot prvim na svetu uspelo doseči tako imenovano kvantno premoč na področju kvantnih računalnikov.

Kvantni računalniki prihajajo vse bolj v ospredje in sicer predvsem zaradi vse večje potrebe po večji računski moči. Ti računalniki namreč namesto bitov uporabljajo kubite, kar znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani. Kvantni računalniki to izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost. To seveda odpira vrata k izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov, o kakršnem danes lahko le sanjarimo.

Pri podjetju Google pa zatrjujejo, da jim je kot prvim na svetu uspelo doseči tako imenovano kvantno premoč na področju kvantnih računalnikov. To dejansko pomeni, da lahko njihov kvantni računalnik opravlja različne naloge hitreje kot običajni računalniki. Najmočnejši klasični superračunalniki bi za kompleksen matematični izračun potrebovali 10 tisoč let, Googlov kvantni računalnik pa to nalogo lahko opravil v zgolj 200 sekundah, kar dejansko kaže na računsko premoč tovrstnih sistemov.

Nad dosežkom podjetja Google nekoliko zadržano gledajo pri podjetju IBM. Njihovi strokovnjaki so zaradi dolgotrajnega razvoja takšnih naprav podvomili v Googlove navedbe in ocenili, da bi za kompleksen matematični izračun superračunalnik spletnega giganta dejansko potreboval dve leti in pol. Zaradi tega so pri podjetju IBM prepričani, da v tem primeru ne gre za kvantno nadvlado.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več